Nieuws

Opera integreert AI-systeem ‘Aria’ in zijn browsers

Opera Aria
© Opera
Opera integreert, net als Microsoft Edge, een AI-systeem in zijn browsers. Aria, zoals de AI heet, wordt in Opera en Opera One ingebouwd.

Opera biedt al jarenlang een internetbrowser aan voor zowel desktops als mobiele apparaten. Opera is populair om een aantal uiteenlopende redenen, waarbij het design van de internetbrowser vaak als een van de meest voorname wordt aangehaald. Eerder integreerde de browserfabrikant al technologie van OpenAI in zijn browser. Met het nieuwe Aria-AI-systeem zet het bedrijf verder in op de samenwerking met OpenAI.

Het bedrijf biedt bovendien met Opera One een nieuwe browser aan. Die browser heeft een modulair ontwerp, wat wil zeggen dat er onderdelen aan toegevoegd kunnen worden. Aria is één van de eerste onderdelen die eraan toegevoegd zullen worden. De browser werd ontwikkeld met generatieve AI-systemen in het achterhoofd en zal dus ook binnenkort meerdere AI-integraties voorbij zien komen.

OpenAI

Opmerkelijk genoeg maakt Aria gebruik van de technologie van OpenAI. OpenAI ontwikkelde het taalmodel GPT, dat in verschillende versies AI-systemen zoals ChatGPT, Bing en nu ook Aria aandrijft. Met andere woorden: de nieuwigheid in de Opera One-browser lijkt uit dezelfde bouwstenen te bestaan als de nieuwe Bing. Opera paste wel een eigen infrastructuur, die ze de naam “composer” geven, toe op het taalmodel. Door die infrastructuur kan de bot ook opzoekingen doen op internet en met actuele informatie overweg. ChatGPT, dat getraind werd met data van vòòr eind 2021, kan zoiets voorlopig nog niet.

De functies van Aria lopen ook gelijk met die van Bing Chat. Net zoals in Edge kunnen gebruikers de AI oproepen in een zijbalk om ermee te beginnen chatten. In het persbericht waarin Opera de aankondiging maakt duidt het aan dat dit slechts de eerste fase in het project is: binnenkort zou de manier waarop je met de chatbot interageert dus nog kunnen veranderen.

Aria uitproberen

Wie Aria wil uitproberen, hoeft daarvoor slechts de meest recente versie van Opera One te downloaden. Android-gebruikers kunnen met de chatbot aan de slag in de bètaversie van de Opera-browser die te downloaden valt uit de Google Play Store.

Je zal niet onmiddellijk toegang hebben tot de chatbot. Daarvoor moet je eerst nog een Opera-account aanmaken en daarmee aanmelden. Eenmaal dat gebeurd is, moet je even wachten tot je een goedkeuringsmelding krijgt. Hierna kan je met Aria aan de slag.

Opera is meteen beschikbaar in maar liefst 180 landen, ook in de EU.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business