ChatGPT heeft nu een officiële iOS-app

ChatGPT Store
© Unsplash / Levart Photographer
ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI lanceerde donderdagavond de officiële ChatGPT-app voor iOS. Ook laat het bedrijf weten te werken aan een app voor Android.

Sinds de introductie van ChatGPT in november vragen gebruikers al achter een officiële mobiele applicatie. Tot op heden moest men steeds gebruikmaken van de mobiele OpenAI-website. Daar is niet per se iets mis mee, maar een app geniet voor velen alsnog de voorkeur. OpenAI gaat daar nu dus in mee en lanceerde donderdag zijn ChatGPT-app in Apple’s App Store. Vooralsnog werkt de AI-chatbot enkel op iPhones. Ongeweten is of OpenAI ook aan iPad-ondersteuning werkt.

Functioneel gezien staat de app gelijk aan ChatGPT’s (mobiele) website, met enkele extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van spraakinvoer. Voor de verwerking van spraak maakt OpenAI gebruik van zijn open-source Whisper-protocol. Verder is de applicatie gratis te gebruiken en synchroniseert OpenAI chatgeschiedenis met de webversie van de AI-chatbot.

Degenen met een betalend ChatGPT Plus-abonnement zien die voordelen ook terugkeren in de app. Ze genieten dus steeds van geprioriteerde verwerking van gesprekken, en zien hun vragen door OpenAI’s GPT-4-model verwerkt worden. Niet-betalende gebruikers blijven steken op GPT-3.5 – het LLM (Large Language Model) waarmee ChatGPT in november werd gelanceerd.

Concurrentie voor Bing

Bing Chat genoot de voorbije maanden van de afwezigheid van een ChatGPT-app. Hoewel Microsoft gebruikmaakt van hetzelfde LLM (GPT-4), bracht het de AI-functie onder meer naar de Bing-app. Ook SwiftKey-gebruikers – Microsoft’s in-house toetsenbord – kregen plots eenvoudig toegang tot de AI-functies. OpenAI zet daar nu dus een eigen app tegenover.

Uitgelicht artikel OpenAI Code geschreven door ChatGPT vaak onveilig

Mogelijk zorgt dit er ook voor dat sommige Bing Chat-gebruikers terugkeren naar ChatGPT. Zeker is dat allerminst gezien GPT-4 zich de voorbije maanden rap heeft verspreid door Microsofts diensten. Zo kreeg Bing ook zijn eigen sectie in Microsoft Edge en, zoals eerder benoemd, SwiftKey.

Frauduleuze ChatGPT-apps

Waar OpenAI vooral voor wil waken is de opkomst van frauduleuze ChatGPT-apps. Die apps vragen gebruikers geld voor het aanwenden van ChatGPT, terwijl het in wezen een gratis AI-chatbot is. Ook bleek bij sommige frauduleuze apps dat ze na de betaling helemaal geen vragen konden verwerken. De komst van OpenAI’s gratis ChatGPT-API versnelde de wildgroei van GPT-apps van derde partijen.

Lancering voor Android

Voorlopig zijn er wel twee heikele punten. Zo komt ChatGPT voorlopig enkel beschikbaar op iOS. In het persbericht meldt OpenAI dat de Android-app “binnenkort” beschikbaar komt. Een datum voor de lancering wordt echter niet genoemd. Wat ook niet wordt benoemd is wanneer de app wereldwijd beschikbaar komt. Vooralsnog is de iOS-app namelijk enkel in de VS beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business