Google Pixel Fold heeft een ernstige ontwerpfout

pixel fold
© Google
Google bracht de Pixel Fold maandag uit in de Verenigde Staten. Direct nadat het embargo verliep raakte bekend dat de Pixel Fold mogelijk dead on arrival (DOA) is.

Google concurreert met zijn Pixel Fold met Samsung’s Galaxy Z Fold en OPPO’s Find N-lijn. Net als die toestellen klapt Google’s foldable dicht als een boek, en vind je buitenom een coverscherm. Wat de plooibare smartphones eveneens samenbrengt is de opbouw van hun scherm – de schermen zijn immers steeds gemaakt van OLED-materiaal met UTG (ultra-thin glass) en een plastic protector over die glazen laag.

Ook zijn de schermen nooit volledig ‘randloos’: om het fragiele vouwbare scherm te beschermen plaatsen fabrikanten steeds een plastic bumper. Volgens Ars Technica is die bumper te dun bij Google’s Pixel Fold.

Problemen met de bumper

Met de bumper voorkomen fabrikanten dat vuil, dat tussen de schermdelen raakt, niet in het scherm prikken. Meestal gaat het om randen van slechts enkele tienden van een millimeter dik. Ook de Pixel Fold komt met zo’n rand. Die lijkt echter te dun om zijn werk goed te kunnen doen. Zodoende leefde de plooibare smartphone die de publicatie opgestuurd kreeg van Google slechts vier dagen. Nadien bleek het scherm onherstelbaar beschadigd door vuil dat op het scherm terecht was gekomen.

Specifiek gaat het om vuil dat op het onbeschermde deel van het paneel terechtkwam. Op dit deel van het scherm vind je geen plastic screenprotector. Dit is overigens gewoon bij plooibare toestellen en zie je ook op foldables als de Galaxy Z Fold 4. Meestal zorgt de bumper er alsnog voor dat vuil dat in die rand terechtkomt het scherm niet kan beschadigen. Op de Pixel Fold is de bumper echter dusdanig dun – volgens metingen van Arstechnica is de bumper 0,3mm dik – dat zelfs zeer klein vuil tussen de schermdelen kan leiden tot onherstelbare schade.

Dunner dan bij concurrenten

Ter vergelijking werd ook de bumper van OPPO’s Find N2 opgemeten. Die zou zo’n 0,8mm dik zijn en vergroot daarmee de ruimte tussen de schermen en verkleint de kans op onherstelbare schade. Hoe dik de bumper is van Samsung’s Galaxy Z Fold-serie is onbekend. Waarom Google zo’n relatief dunne bumper toepaste op zijn Pixel Fold, is niet bekend.

Uitgelicht artikel Samsung OLED Samsung Galaxy Z Fold 5 en Z Flip 5 zien lancering in juli

Geïnteresseerden in Google’s plooibare telefoon zullen het toestel zeker en vast zorgvuldig moeten gebruiken en schoonmaken om te voorkomen dat vuil in die onbeschermde rand terechtkomt. Er is door de zoekgigant nog niet gereageerd op de schermproblemen die Arstechnica beschrijft.

Europese consumenten die de vouwbare Pixel willen kopen moeten nog wel geduld hebben. Verwacht wordt dat het toestel hier eind augustus aan de eerste klanten wordt uitgeleverd. Overigens komt hij niet uit in België (noch Nederland). Wel kun je hem kopen in Duitsland en Frankrijk aan 1.899 euro.

googlemobielpixel foldsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken