Musk: Tesla’s kunnen eind 2023 autonoom rijden

Tesla logo
© Unsplash / Austin Ramsey
Tesla werkt al jaren aan autonoom rijdende auto’s. Musk claimt nu dat zijn elektrische auto’s ‘eind 2023’ autonoom kunnen rondrijden.

Musk bracht die claim naar buiten tijdens de World Artificial Intelligence Conference in Shanghai, dat donderdag plaatsvond. Hij acht het mogelijk dat Tesla’s eind 2023 ‘rondrijden zonder enige menselijke supervisie’. Volgens Musk moet het lukken om autonoom rijden op Level 4 of Level 5. Zodra auto’s die niveaus van autonomie halen kunnen ze bijna altijd autonoom rijden. Op Level 4 zit daar nog wel één maar aan verbonden: bestuurders moeten het stuur overnemen bij slecht weer. Op het vijfde en tevens hoogste niveau is een bestuurder volledig overbodig.

De topman zegt daar nu dus naartoe te werken. Een opvallende uitspraak daar Tesla’s huidige FSD Beta – software waarmee Amerikanen hun Tesla’s deels autonoom kunnen laten rijden – slechts op niveau 2 wordt ingeschaald. Hoe Tesla het gat tussen volledig autonoom rijden en de huidige staat van zijn Full-Self Driving-software wil dichten, blijft onbenoemd.

Uitgelicht artikel Tesla Model 3 wit Gefacelifte Tesla Model 3 duikt op

Musk lijkt alvast vol vertrouwen de toekomst in te gaan. Hij gaf tijdens de conferentie in China toe in het verleden foutieve voorspellingen te hebben gedaan. Ditmaal moet daar echter geen sprake meer van zijn – 2023 wordt Tesla’s jaar van autonoom rijden, claimt de topman.

Geavanceerdere FSD-software

Of Musk die claims kan waarmaken blijft echter maar de vraag. De topman claimde de voorbije jaren meermaals dat autonoom rijden ‘zeer nabij’ was. Hiervoor werd in 2019 al eens een geavanceerdere FSD-update beloofd. Eerder al, in 2017, claimde Elon Musk dat Tesla in drie tot zes maanden een FSD-voertuig langs de Amerikaanse westkust zou kunnen laten rijden. Ook daar kwam uiteindelijk niets van terecht.

Tegelijk staat Tesla onder nauw toezicht van de Amerikaanse verkeerstoezichthouder NHTSA. Die onderzoekt momenteel een ‘hoger dan gebruikelijk aantal’ ongelukken met Tesla’s, en kijkt vooral naar de mogelijke betrokkenheid van de Autopilot-software. Eerder moest de autofabrikant ook al een software-update uitrollen voor zijn FSD-software om gevaren weg te nemen.

Connected Carelon musktesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken