Nieuws

Tesla roept honderdduizenden ‘zelfrijdende’ auto’s terug

Tesla
© Tesla
Tesla roept ruim 360.000 auto's terug na problemen met het Full Self Driving (FSD)-systeem. De autofabrikant kondigde de recall zelf aan bij de Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst.

Volgens de NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) is er een verhoogde kans op ongelukken door een bug in het Full Self Driving-systeem van zelfrijdende Tesla’s. Tesla zegt niet bekend te zijn met ernstige ongevallen die plaatsvonden door de gebreken; wel ontving de fabrikant naar eigen zeggen 18 garantieclaims, voor schade veroorzaakt bij ongevallen met de FSD-software.

Overigens is het Tesla die het probleem bij de verkeersveiligheidsdienst heeft gemeld en nu de terugroepactie in gang zet. Tesla meldt in de documentatie dat 362.758 Tesla-voertuigen in de VS worden teruggeroepen. Europese Tesla’s beschikken niet over de Full Self Driving-optie en worden zodoende niet door de bug getroffen.

Op hol geslagen Tesla’s

Concreet meldt Tesla in de NHTSA-documentatie dat de auto’s door de bug op onvoorspelbare manieren over kruispunten kunnen rijden. Met de FSD-modus ingeschakeld zouden de wagens in sommige omstandigheden bovendien snelheidslimieten kunnen overschrijden. Allebei elementen die kunnen leiden tot ongevallen met een ernstige afloop.

Het beeld wordt ernstiger zodra Tesla een aantal voorbeelden noemt van onveilige situaties op kruispunten. Zo bestaat het gevaar dat zelfrijdende (FSD) Tesla’s zich op kruispunten niet aan hun rijrichting houden, stopborden negeren, door oranje rijden of niet afslaan terwijl ze wel op een rijstrook staan om links of rechts af te slaan.

Bestuurders hoeven niet naar de garage om de problemen met hun Tesla op te laten lossen. Wagens met FSD hard- en software ontvangen een OTA (Over The Air)-update om zulke onveilige situaties in de toekomst te voorkomen. Welke aanpassingen het bedrijf in zijn software heeft doorgevoerd om zulke onveilige situaties te vermijden, is niet bekend. Musk lijkt zich intussen meer zorgen te maken om de beeldvorming dan de onveilige verkeerssituaties: hij stoort zich aan het gebruik van de naam ‘recall’. Een term die Tesla zelf overigens ook gebruikt om de OTA-update te beschrijven.

Melkkoe voor Tesla valt weg

Voor Tesla is het alvast een pijnlijke situatie. Het bedrijf profiteert flink van klanten die het Full Self Driving-pakket afnemen op hun Tesla: het inschakelen van de hardware kost 15.000 dollar. Verder probeert Tesla zich een positie te verwerven in de topklasse van autonoom rijden. Hoewel Tesla – zeker met zijn FSD-pakket – meer kan dan zijn concurrenten, maakt het bedrijf ook onderdeel uit van een verhitte discussie over de veiligheid van zulke producten. Mede door ongelukken die met Tesla’s Autopilot-software plaatsvonden.

Dat systeem wordt nu uitvoerig door de NHTSA onderzocht. Volgens de verkeersveiligheidsdienst bestaat er mogelijk een correlatie tussen het hoge aantal ongelukken met Tesla’s op Amerikaanse wegen en het gebruik van de Autopilot. Wat de impact van een mogelijke recall is als de NHTSA oordeelt dat de software onveilig is, zal later moeten blijken. Dat treft dan alvast niet alleen Tesla’s in de VS gezien de autofabrikant dezelfde Autopilot-software ook in Europa gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business