Auteurs slepen OpenAI voor de rechter wegens inbraken op auteursrecht
Meer bepaald zijn het Paul Tremblay en Mona Awad, twee prijswinnende auteurs, die een rechtszaak aanspannen tegen OpenAI. Tegelijkertijd stappen ook Sarah Silverman, Christopher Golden en Richard Kadrey naar de rechtbank. De reden is bij alle vijf dezelfde: OpenAI heeft hun boeken gebruikt om ChatGPT mee te trainen, en heeft zich hierbij niet aan de wetten omtrent het auteursrecht gehouden.
De rechtszaken halen allebei aan dat OpenAI kopieën gemaakt heeft van de boeken die door aanklagers geschreven werden. ChatGPT blijkt goed in staat om samenvattingen van de werken te maken, waardoor aangenomen kan worden dat ze tot het trainingsmateriaal van ChatGPT behoorden. Meer bepaald gaat het om The Cabin at the End of the World van Paul Trembley, en 13 Ways of Looking at a Fat Girl en Bunny van Mona Awad. De klachten van Silverman en co klinken grotendeels hetzelfde: ChatGPT zou reproducties gemaakt hebben van hun werk, zonder daarbij de nodige vermeldingen voor het auteursrecht bij te plaatsen.
Dat ChatGPT, de populaire chatbot van OpenAI, getraind werd met data van het internet is al lang geen geheim meer. Wel doet het AI-bedrijf geheimzinnig over welke data er precies gebruikt werd om de chatbot te onderwijzen.
Illegaal verkregen boeken
De aanklacht van Tremblay en Awad beweert bovendien dat OpenAI hun boeken op illegale wijze verkreeg, via alternatieve bibliotheken als Sci-Hub, Library Genesis en Bibliotik. Volgens The Register zitten de aanklagers er niet ver van af, en zou het bedrijf met mondjesmaat toegegeven hebben dat het op zulke sites inderdaad trainingsmateriaal is gaan halen.
De vijf auteurs geloven dat ChatGPT hun boeken heeft “opgeslorpt” zonder hun toestemming, en dat OpenAI dus eigenlijk geld verdient op hun rug. De bedoeling is dan ook dat de rechtszaken worden uitgeroepen tot zogenaamde ‘Class Action’-zaken, hier bekend als een massaclaim. Op die manier zouden andere auteurs zich aansluiten bij de rechtszaak. Zo zouden meerdere auteurs aanspraak kunnen maken op een vergoeding – en eisen dat OpenAI stopt met ChatGPT zomaar boeken voor te schotelen, zonder er eerst toestemming voor te vragen.
Ook elders ligt de relatie tussen AI en auteursrechten moeilijk. Zo besloot online spellenwinkel Steam onlangs om games met AI-assets te verbieden als niet voldoende kan worden aangetoond dat er geen risico’s met betrekking tot auteursrecht bij komen kijken.