Nieuws

Steam verbiedt games met AI-assets wegens inbraak op auteursrecht

Steam
© Unsplash / Hamed Taha
Valve, het bedrijf achter de online spellenwinkel Steam, heeft het niet voor games waarin AI-assets gebruikt worden en verbant ze uit de winkel.

Sinds de wereld kennis mocht maken met generatieve AI-systemen deed zich een heuze verschuiving voor. Plots kon content gegeneerd worden door een slim computersysteem, of het nu om beeld of tekst gaat. Al wat je hoeft te doen is een zogenaamde “prompt” of opdracht invoeren; enkele seconden later staat het gewenste resultaat klaar voor je.

AI-systemen zoals MidJourney en DALL-E, die beeldmateriaal kunnen genereren op basis van zo’n prompt, maken het bijzonder makkelijk om assets te creëren voor een game. Weet je niet hoe het hoofdpersonage er precies uit moet zien? Of slaag je er niet in om de designelementen op elkaar af te stemmen? AI kan dan een shortcut zijn: met een paar woorden creëer je de kunst voor je game.

Auteursrechtelijke bescherming

Niet iedereen is echter even positief over die ontwikkeling. AI-systemen zoals DALL-E, MidJourney of Stable Diffusion verzinnen namelijk niet zomaar een beeld. Daarvoor gebruiken ze data die afkomstig is van het internet. Het kan dus zijn dat je AI-gegenereerd beeld op een bestaande afbeelding lijkt. Meer dan eens zijn die afbeeldingen auteursrechtelijk beschermd, waardoor het gebruik van zulke systemen een inbraak op het auteursrecht zou inhouden.

Eerder stapte beeldbank Getty Images al naar de rechter vanwege het gebruik van afbeeldingen in Stable Diffusion: heel wat foto’s van de beeldbank zouden bij elkaar geschraapt zijn om de AI-systemen beeld te leren maken. Het lijkt erop dat ook Steam zo’n aanpak niet duldt: games waarin AI-kunst vervat zit, werden stilletjes verwijderd uit de online spellenwinkel.

Games met AI-assets

De ontdekking werd gedaan door redditgebruiker u/aigamedev. De gebruiker in kwestie lanceerde een maand geleden een game via Steam. Een deel van de assets die daarin gebruikt werden zijn duidelijk door AI-systemen gegenereerd. De ontwikkelaar geeft mee dat het de bedoeling was om eerst een ruwe game op de markt te brengen. Na verloop van tijd zouden alle AI-beelden uit de game gehaald moeten worden – daar krijgt u/aigamedev echter niet de kans toe.

De ontwikkelaar ontving namelijk een melding van Steam: aangezien de situatie omtrent auteursrecht en AI-beelden nog niet helemaal duidelijk is, wil het platform de game niet uitbrengen. De enige manier waarop dat wel zou kunnen is door alle AI-elementen uit de game te halen. De ontwikkelaar krijgt ook de mogelijkheid om aan te tonen dat hij eigenaar is van de data waarmee het AI-systeem getraind werd – in dat geval kan er namelijk geen sprake zijn van auteursrechtelijke inbraken.

Valve lijkt echter niet volledig tegen AI te zijn. Met de beslissing om geen games met AI-content uit te geven via Steam dekt het bedrijf zichzelf in voor eventuele klachten. Het bedrijf zegt namelijk dat generatieve AI-systemen een onvermijdelijke rol zullen spelen in de ontwikkeling van games – wel is het belangrijk dat dat voor het auteursrecht ook het geval blijft.

Uitgelicht artikel asus rog ally ASUS ROG Ally gaat Steam Deck achterna

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business