Nieuws

AI-muziek kan nu ook Grammy Awards winnen

AI Muziek
© iStock / Menno Van Dijk
AI kan op verschillende vlakken ingezet worden. Niet alleen is AI in staat om tekst en beeld te generen. Ook klank behoort tot de mogelijkheden.

Voor zo goed als elke professionele muzikant staat het winnen van een Grammy hoog op het verlanglijstje. Lange tijd was dat niet mogelijk voor muziekstukken waarbij AI aan te pas komt: de regels van de Grammy Awards beschrijven namelijk hoe muziek door mensen gemaakt moet zijn om in aanmerking te komen.

De regels stammen uit een tijdperk waarin AI-systemen nog niet zo wijdverspreid waren. Dinsdag maakte de CEO van de Grammy Awards, Harvey Mason Jr, bekend dat artiesten hun kans op een Grammy niet verspelen door AI te gebruiken. Het Beatlesnummer dat Paul McCartney onlangs vervolledigde met de hulp van AI zou daardoor dus genomineerd kunnen worden voor een Grammy. Voor de aanpassing van die regels was zoiets onmogelijk.

Deels uitgesloten

Toch zal het Beatlesnummer van McCartney niet op alle categorieën aanspraak kunnen maken. Paul McCartney gebruikte AI om de stem van John Lennon uit oude opnames te halen. Daardoor zou het nummer bijvoorbeeld wel genomineerd kunnen worden omwille van de songwriting, maar niet omwille van de zangkunsten van wijlen John Lennon. Omgekeerd werkt het ook: een nummer waarvoor de achtergrondmuziek en/of instrumenten door AI gegenereerd werden, zal enkel een nominatie kunnen krijgen voor de performance van de artiest die met de muziek optreedt.

Belangrijk blijft wel dat het menselijke aspect aanwezig blijft in de muziek: de mens moet een betekenisvolle bijdrage aan het stuk geleverd hebben, vooraleer het een nominatie in de wacht kan slepen. Mason Jr zegt dat ze “technologie de menselijke creativiteit niet willen zien vervangen. We zillen verzekering dat technologie verbetert op en bijdraagt tot de menselijke creativiteit”.

De vraag is maar of er dit jaar muziekstukken genomineerd zullen worden waar AI aan heeft meegewerkt. Het Beatlesnummer van McCartney komt later dit jaar uit. Ook de titel van het nummer is voorlopig nog onbekend.  

Uitgelicht artikel Steam Steam verbiedt games met AI-assets wegens inbraak op auteursrecht

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business