Microsoft: “Call of Duty blijft op PlayStation”

Call of Duty PlayStation
© Unsplash/ Fabio Magalhaes
Sony en Microsoft hebben dit weekend een overeenkomst getekend om Call of Duty op PlayStation te blijven uitbrengen na de overname van Activision-Blizzard.

Nadat Sony eerder een deal met Microsoft blokkeerde, kondigde Xbox-topman Phil Spencer dit weekend aan alsnog een deal te hebben gesloten. Concreet gaat het om een ‘bindende overeenkomst’ waarmee Call of Duty beschikbaar blijft op PlayStation. Voor welke termijn deze deal loopt, laat Spencer in het midden. Eerder sloot Microsoft tienjarige samenwerkingen met onder meer Nintendo.

Daarmee weet Microsoft ook het imago van zich af te slaan dat het ‘alleenheerser’ wil worden in de gamebranche, waarvoor wordt gevreesd door mededingingsautoriteiten. Niet alleen de autoriteiten vreesden voor zulke taferelen. Ook Sony vocht lang tegen de overname van Activision-Blizzard; Sony uitte bezorgdheid voor mogelijke exclusiviteit van Call of Duty op de Xbox. Opvallend was wel dat de consolegigant eerder nog een deal afketste om juist die exclusiviteit te voorkomen.

Nu slaan de bedrijven alsnog de handen ineen. Waarom Sony daar nu alsnog toe besluit, is onbekend. Mogelijk hangt het samen met een interne e-mail van PlayStation-topman Jim Ryan die schreef niet te vrezen voor Xbox-exclusiviteit van de game. De deal zal bij mededingingsautoriteiten mogelijk meewegen in hun besluit om de deal al dan niet goed te keuren.

Wind mee uit de VS

Verleden week kreeg Microsoft nog wind mee van een Amerikaanse rechter. Die verbood de FTC met een ‘preliminary injunction’ de deal tegen te houden. Hoewel de FTC nog een definitief oordeel moet veilen, wordt de organisatie dus niet zonder meer in het gelijk gesteld. In het Verenigd Koninkrijk verlengde de CMA intussen zijn onderzoekstermijn tot 18 augustus. Voor die tijd moet de marktautoriteit zijn oordeel uitspreken.

Tegelijk poogt de CMA er onderling met Microsoft uit te komen. De laatstgenoemde partij gaf aan met de autoriteit te willen zoeken naar een tussenoplossing. Mogelijk doet Microsoft dus nog extra toezeggingen aan de autoriteit om de deal alsnog goedgekeurd te krijgen. Hoe zwaar de deal met Sony meeweegt in het besluit van de CMA, is niet te voorspellen.

Groen licht in Europa

In Europa staan de seinen tot slot al op groen. De Europese Commissie oordeelde eerder nog dat de overname Microsoft geen ‘oneerlijk concurrentievoordeel’ zou opleveren. De FTC en CMA zijn het op dat vlak niet eens met de Europese mededingingsautoriteit. Ze mikken daarbij specifiek op de toekomst van cloudgaming en de voordelen die de overname van Activision-Blizzard daarbij kan opleveren.

activision blizzardcall of dutymicrosoftsony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken