Nieuws

Amerikaanse rechter beslist: Microsoft mag Activision overnemen

Microsoft Activision Blizzard overname FTC
© iStock / luza studios
In Amerika beslist een rechter dat de overnamedeal van Microsoft en Activison mag doorgaan. Nu ligt enkel het Verenigd Koninkrijk nog dwars.

Al een hele tijd probeert Microsoft gamingbedrijf Activision-Blizzard over te nemen. Met de overname is zo’n 69 miljard dollar gemoeid, maar tot nu toe loopt ze niet over een leien dakje. Zo goed als elke belangrijke marktautoriteit zette de deal on hold wegens zorgen dat Microsoft te dominant zou worden.

De overnamedeal kreeg eerst groen licht in Europa, waar de Europese Commissie besloot dat de overname geen oneerlijke voordelen zou opleveren voor de technologiereus uit Redmond. Een uitspraak in de VS liet iets langer op zich wachten. Vier weken geleden blokkeerde de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) de overnamedeal nog. Zij vreesden dat de overname ervoor zou zorgen dat competitie op de gamingmarkt verdwijnt en dat Microsoft de eigen platformen zou bevooroordelen.

Het lijkt erop dat de rechter in San Fransico, waar de zaak rond de overname voorkwam, die zorgen niet deelde. De FTC laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn en dat de fusie “een bedreiging vormt voor concurrentie bij games in de cloud”. Brad Smith, president bij Microsoft, laat via Twitter merken dat hij blij is met de uitspraak: “we zijn het hof in San Francisco dankbaar voor deze snelle en grondige uitspraak, en hopen dat andere jurisdicties naar een tijdige oplossing werken”.

Verenigd Koninkrijk

Met die “andere jurisdicties” doelt Smith op de Competition Markets Authority, de Britse marktwaakhond. Dat is namelijk het enige grondgebied waar de overnamedeal nog hangende is. De CMA toont zich wel bereid om met Microsoft in gesprek te gaan, om zo samen naar een oplossing te zoeken. Momenteel loopt in het Verenigd Koninkrijk een rechtszaak, in hoger beroep, omtrent de overnamedeal. De CMA en Microsoft kwamen overeen om die zaak te pauzeren. Op die manier wil de toezichthouder Microsoft meer ruimte te geven om de overnamedeal bij te kleuren.

Of Microsoft die tijd gebruikt om de zorgen van de CMA effectief weg te nemen, zal nog moeten blijken. Wellicht zal Microsoft vooral aanpassingen en beloftes moeten maken in de manier waarop het zichzelf na de overname op de cloudmarkt positioneert. Het is namelijk vooral dat punt waar de CMA over struikelt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business