Nieuws

Britse regulator blokkeert overname Activision Blizzard door Microsoft 

Activision Blizzard
© Activision Blizzard
De Britse mededingingsautoriteit gaat Microsofts overname van Activision Blizzard tegenhouden. Die vreest een monopolie in de cloudgamingmarkt.

De Competition and Markets Authority (CMA) zegt in zijn statement dat de monsterdeal (er zou 68,7 miljard dollar mee gemoeid zijn) “de ontluikende markt van cloudgaming riskeert te schaden door een monopolie te creëren.” De waakhond voegde daar nog aan toe dat Microsoft na de overname 60 tot 70 van de markt in handen zou krijgen. “Het zou de concurrentie in dit segment substantieel kunnen verzwakken”, luidt het. 

De regulator mikt nu op het cloudsegment, maar ook op vlak van de bredere gamingmarkt dreigen er problemen, meent de waakhond. In maart van dit jaar had het die vrees wel wat afgezwakt en beweerde de controle-instantie dat de impact kleiner zou zijn dan eerst gedacht. De conclusie was dat Microsoft op zich wel de macht zou krijgen om grote franchises als Call of Duty, Overwatch en World of Warcraft weg te houden van rivaliserende platformen, maar dat het weinig steek zou houden om dat te doen, ook vanuit commercieel oogpunt.  

Focus op cloudsegment 

Ook Microsoft zelf wuifde die bezorgdheid weg en tekende al vrij snel een deal met Nintendo, dat vroege toegang zou blijven krijgen tot Call of Duty. Richting Sony, die andere grote concurrent, volgde een gelijkaardig voorstel. Als een gevolg daarvan ging de Britse autoriteit op het cloudsegment focussen. In zijn rapport zegt de CMA dat Microsofts sterkte als merk en als provider van (cloud)infrastructuur in rekening gebracht moet worden. Zo heeft de techreus al de controle over de infrastructuur die het mogelijk maakt om te gamen op Windows- en Xbox-platformen. Aan de cloudzijde gaat het om Azure en xCloud.  

Bij monde van CEO Bobby Kotick heeft Activision Blizzard al gereageerd op de kwestie. Hoewel het nieuws niet was waarop hij had gehoopt, gaf hij mee dat “het laatste wordt nog lang niet gezegd is over deze deal.” Volgens Kotick gaat Microsoft de beslissing aanvechten met als argument dat “de deal tegenhouden investeringen, concurrentie en jobcreatie net zal doen stagneren in de hele Britse game-industrie.” Vice Chair en President bij Microsoft Brad Smith tweette dat uit de beslissing van de waakhond “een gebrekkig begrip van de markt blijkt en dat de instantie niet ziet hoe cloudtechnologie nu precies in elkaar zit.” Beide bedrijven zullen in beroep gaan tegen de beslissing. Of de controle-instanties hun argumenten gaan volgen, zal nog moeten blijken. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business