YouTube haalt hyperlinks weg uit Shorts om scammers tegen te gaan
Scams: ze circuleren overal op het internet. Vooral YouTube lijkt de afgelopen jaren een probleem gehad te hebben met spam en scams. Daarbij klikken heel wat gebruikers op dubieuze links, die hen naar frauduleuze websites sturen. Om dat tegen te gaan blokkeert YouTube hyperlinks in Shorts, de comments erop én de beschrijvingen ervan.
De beslissing komt er niet zonder aanleiding: de laatste maanden is YouTube zowat het focuspunt geworden voor allerlei scammers. Zij proberen dikwijls, met behulp van AI-systemen zoals ChatGPT, ‘gratis’ versies van betaalde software te verkopen. Denk dan vooral aan programma’s als Adobe Photoshop en Premiere Pro; programma’s die doorgaans erg veel geld kosten.
Social-links op kanaal
Niet alleen verdwijnen de links uit Shorts-video’s: ook de socialemedia-icoontjes die op heel wat kanalen te zien zijn, verdwijnen binnenkort. Die verandering heeft momenteel alleen invloed op de webversie van YouTube. In een mededeling zegt YouTube dat het weet “dat links een belangrijke manier zijn om informatie en interessante producten en merken met hun publiek te delen. Het platform voegt eraan toe dat het momenteel werkt aan een veiligere manier om naar websites te linken.
Een van die oplossingen komt binnenkort beschikbaar. Wie een YouTube-kanaal heeft, kan daar een plekje reserveren waarin links wél zijn toegestaan. Daar zal je dan naar websites, socialemediaprofielen, webwinkels etc. kunnen linken. Wil je van deze functie gebruik maken? Dan zul je de Communityrichtlijnen van YouTube wel in het achterhoofd moeten houden. Wie zich niet aan de regels houdt, mag niet linken naar andere websites.
Een uitzondering blijft echter: wie niet alleen Shorts maakt, maar ook langere video’s, kan Shorts blijven gebruiken om de langere content te promoten. Je kan, met andere woorden, gewoon naar je eigen YouTube-video’s blijven linken vanuit de Shorts.
Na-apers
De beslissing om links te blokkeren mag weinig impactvol lijken, toch schat YouTube dat de ingreep impactvol zal zijn. De afgelopen maanden paste de filmpjessite ook al het systeem aan dat na-apers moet opsporen. Heel wat van aanbieders van gratis software gebruiken daarvoor namelijk namaak-accounts, die op echt bestaande accounts moeten lijken. De hoop is om na verloop van tijd de spam- en scamlinks volledig van het platform te verdrijven.