Nieuws

YouTube-aanbevelingen verdwijnen voor wie kijkgeschiedenis uitzet

YouTube
© iStock / 5./15 WEST
YouTube haalt zijn aanbevelingen weg voor wie de kijkgeschiedenis-functie niet geactiveerd heeft. Daardoor blijft de homepage voor sommigen leeg.

YouTube weet dankzij een algoritme steeds de juiste video’s voor te stellen, zodat kijkers geïnteresseerd blijven. Wil je die aanbevelingen blijven krijgen? Dan zal je ervoor moeten zorgen dat je de kijkgeschiedenis-functie hebt ingeschakeld. YouTube zal zijn aanbevelingen namelijk weghalen voor wie de kijkgeschiedenis niet bijhoudt.

Met andere woorden: surf je naar YouTube of open je de mobiele app en heb je de kijkgeschiedenis-optie uitgezet? Dan is de kans groot dat de homepage er nogal minimalistisch uitziet. Je zal enkel nog de zoekbalk en, indien je via de browser surft, een menu aan de linkerkant te zien krijgen. De beslissing is iets of wat opmerkelijk, aangezien ze enkel geldt voor ingelogde gebruikers. Log je uit? Dan krijg je wel een lijst met aanbevolen video’s te zien, al zullen deze niet echt op je voorkeuren aangepast zijn.

YouTube verklaart de keuze om de aanbevelingen weg te nemen met het argument dat gebruikers zonder afleiding door hun geabonneerde kanalen kunnen scrollen. Zo wordt de app “gestroomlijnder voor wie liever zoekt naar video’s dan door aanbevolen video’s scrolt”, aldus YouTube op een supportpagina.

Sommige gebruikers zien de verandering nu al. YouTube zegt dat de wijziging in een “traag tempo” wordt uitgerold naar alle gebruikers. Het kan dus een aantal maanden duren voor er daadwerkelijk iets gebeurt.

Wil je graag YouTube-aanbevelingen blijven ontvangen? Zorg er dan voor dat de kijkgeschiedenis geactiveerd is. Die instelling kan je makkelijk aanpassen. Ga daarvoor naar myactivity.google.com en log in met je Google-account als dat nog niet gebeurd is. Klik op YouTube-geschiedenis en selecteer daar de optie ‘aanzetten’ of ‘uitzetten’, afhankelijk van wat je zelf wil. Om aanbevelingen te blijven ontvangen, zet je de functie aan.

Uitgelicht artikel YouTube logo YouTube lanceert ‘1080p Enhanced’ wereldwijd

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business