Nieuws

YouTube lanceert ‘1080p Enhanced’ wereldwijd

YouTube logo
© iStock / 5./15 WEST
YouTube heeft dit weekend zijn 1080p Enhanced-beeldkwaliteit voor Premium-abonnees wereldwijd uitgerold. De functie werkt nu ook op de desktopapp.

YouTube lanceerde 1080p Enhanced in april voor iOS-gebruikers. Sindsdien bleef het stil rond de nieuwe functie voor Premium-abonnees. Althans: in juni verscheen de functie al eens op de desktop, maar nog altijd zonder een brede uitrol. Dit weekend is die brede uitrol van start gegaan, en kunnen alle YouTube Premium-abonnees van de hogere bitrate gebruikmaken.

Naast iOS-gebruikers geldt dat vanaf heden dus ook voor desktopgebruikers. Zij zien na afronding van de uitrol een extra kwaliteitsoptie verschijnen bij video’s: 1080p Premium HD. Bij die instelling vermeldt het filmpjesplatform dat het om een geoptimaliseerde bitrate’ gaat. Kortom – de video’s spelen af in hogere kwaliteit. Volgens YouTube ziet het beeld “er extra scherp en helder uit, vooral voor video’s met veel details en beweging”.

Niet-Premium-gebruikers hoeven overigens niet in te boeten voor de nieuwe functie. Zij behouden toegang tot Full HD-beeldkwaliteit (1080p), aan de bestaande bitrate.

(Nog) niet op Android

Markant is dat Androidgebruikers voorlopig buiten schot blijven. Niettemin omdat iOS-gebruikers de geoptimaliseerde bitrate al sinds april kunnen proberen. Wanneer de Premium-functie beschikbaar komt op Android, is nog ongeweten.

Google meldt dat de 1080p Premium HD-optie momenteel ook uitrolt naar Chromecast-apparaten en gamingconsoles.

Prijsstijging voor Premium

Intussen verhoogde de zoekgigant recent ook de Premium-tarieven in de VS. Klanten betalen daar voortaan geen 11,99 dollar maar 13,99 dollar per maand voor het reguliere Premium-plan. Of het bedrijf de hogere prijzen ook in Europa wil doorvoeren, blijft voorlopig onbenoemd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business