Nieuws

YouTube Premium-abonnees krijgen scherpere 1080p-video’s

YouTube Premium nieuwe functies
© Unsplash / Souvik Banerjee
YouTube verhoogt binnenkort de bitrate van 1080p-video's voor Premium-abonnees. Vooralsnog is de functie exclusief aan iOS-gebruikers.

YouTube Premium begon ooit als het abonnement om video’s zonder advertenties te kijken. Klanten kregen bovendien toegang tot Premium Exclusive-content. Ook kunnen zij video’s downloaden en in de achtergrond afspelen – ook als het scherm is uitgeschakeld. Op paasmaandag heeft YouTube een vijftal extra Premium-voordelen aangekondigd. Eén daarvan is dus de verhoogde bitrate voor 1080p-video’s.

1. 1080p Premium-resolutie

YouTube begon eerder dit jaar met testen voor de verhoogde bitrate. Premium-klanten kunnen in de toekomst hogere kwaliteit 1080p-video’s kunnen kijken, bevestigde Google. Premium-abonnees met een iOS-toestel zien de functie de komende weken daadwerkelijk uitgerold worden. YouTube spreekt zelf van een ‘Enhanced bitrate’ en laat de werkelijke verschillen met niet-Premium-klanten in het midden.

YouTube Premium hogere bitrate

Wanneer en of eenzelfde kwaliteitssprong op komst is voor Android-gebruikers, wordt niet benoemd. De zoekgigant begint op korte termijn wel met Enhanced bitrate-testen voor de webversie van YouTube.

2. Wachtrij voor mobiel en tablet

Premium-gebruikers kunnen binnenkort daarnaast een zogenaamde wachtrij aanmaken. Zoals de naam doet vermoeden, wordt daarmee een lijst met video’s aangemaakt die zich achtereenvolgend afspelen. YouTube biedt de wachtrij-optie al aan voor zijn app op smart tv’s. Voor zover bekend blijft die wachtrij wel gewoon beschikbaar voor niet-Premium-klanten.

3. Watchparty voor YouTube

Tijdens de coronacrisis maakten we ineens kennis met watchparty’s. Dat waren digitale sessies waarin vrienden, families en collega’s samen films en series keken via streamingsdiensten als Netflix. Hoewel bij elkaar langsgaan weer gewoon mogelijk is, voegt YouTube de optie nu alsnog toe aan zijn Premium-arsenaal. In eerste instantie werkt de functie enkel via Google Meet, maar Google denkt ook aan iOS-gebruikers. Zij kunnen watchparty’s straks via FaceTime starten (SharePlay).

4. Wissel tussen apparaten

Vanaf heden kunnen Premium-abonnees ‘naadloos video’s verplaatsen tussen apparaten’. Hiermee kun je een video die eerst op je telefoon afspeelde overzetten naar een laptop (en omgekeerd). De video start direct op het moment waar jij de video voor het laatst pauzeerde. Volgens Google is de functie per direct beschikbaar voor Android, iOS en de webversie van YouTube.

Uitgelicht artikel YouTube Music Is het einde van Google Podcasts nabij?

5. Automatische video-downloads

YouTube kan vanaf heden automatisch video’s downloaden met de functie ‘Smart downloads’. De streamingsdienst bepaalt hiervoor welke content de gebruiker graag kijkt en download vervolgens bijpassende content. Dit is vooral handig voor degenen die nogal eens zonder mobiele data zitten, bijvoorbeeld in het vliegtuig, en zijn vergeten voor vermaak te zorgen. Smart Downloads werkt op zowel Android als iOS-toestellen en is per direct beschikbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business