Nieuws

Is het einde van Google Podcasts nabij?

YouTube Music
© Unsplash
Voortaan vind je ook in YouTube Music podcasts terug. Volgens Google betekent dit zeker niet het einde van zijn Google Podcasts-app; Music toont namelijk enkel podcasts met video.

YouTube Music-concurrenten als Spotify en Apple Music integreren podcasts al enige tijd in hun streamingdiensten. Google zet daar nu ook op in en introduceert de mogelijkheid om podcasts met video aan te bieden in zijn Music-dienst. Hiermee vult het een gat van zijn Google Podcast-dienst, die enkel ondersteuning biedt voor podcasts met audio, net als in Spotify en Apple Music. Toch hoef je de video niet te kijken; YouTube Music staat het namelijk toe dat content blijft afspelen als je het scherm van je telefoon uitschakelt.

Podcastmakers kunnen wel een icoontje bij hun podcast plaatsen om aan te geven dat deze geschikt is om naar te luisteren. Google hoopt hiermee te voorkomen dat luisteraars podcasts aanklikken die beter tot hun recht komen met beeld, terwijl ze het beeld niet bekijken.

‘Google Podcasts blijft bestaan’

Met de komst van podcasts naar YouTube Music, biedt Google nu dus twee apps waarin je podcasts kan afspelen. De zoekgigant zegt dat dit echter niet betekent dat Google Podcasts ‘opgaat’ in Music. De twee diensten blijven dus naast elkaar bestaan. Volgens Google heeft dit alles te maken met hoe Music en Podcasts van elkaar verschillen. Podcasts hanteert een meer traditionele aanpak van zulke content en laat gebruikers bijvoorbeeld podcasts toevoegen via RSS-feeds. Verder biedt de app een slaaptimer, kun je nieuwe podcastafleveringen automatisch laten downloaden en kun je stiltes uit de opnames laten verwijderen.

YouTube Music biedt die opties voorlopig nog niet. Zie het dus meer als het afspelen van muziek via Music; nu gaat het dan echter niet om muziek en juist om podcastafleveringen. Wel kunnen creators binnenkort audio-podcasts naar Music uploaden via hun RSS-feed. Voor video-podcasts geldt steeds dat creators die wel handmatig naar de streamingsdienst moeten uploaden.

Nog een project voor de Graveyard

Hoewel Google gebruikers dus gerust probeert te stellen over de toekomst van Podcasts, weten we allemaal hoe de zoekgigant omgaat met overlappende diensten. Google Duo moest zo het onderspit delven en ging op in Meet, zelfs nadat Google had gezegd dat Duo zou blijven bestaan. Stadia onderging in 2022 hetzelfde lot, en werd stopgezet nadat het bedrijf eerder ontkende van plan te zijn te stoppen met Stadia. Voor Podcasts valt bovendien op dat de app voor Android al meer dan een half jaar niet actief is onderhouden.

Uiteraard moeten we nu uitgaan van de reactie van Google, maar de vraagtekens blijven bestaan. Dat de app niet werd geüpdatet kan een signaal zijn van een nabije samenvoeging, maar kan net zo goed betekenen dat de zoekgigant werkt aan een grootschalige refresh.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business