Nieuws

YouTube Shorts krijgt nieuwe TikTok-achtige functies

© YouTube
Google introduceert een aantal nieuwigheden voor YouTube Shorts. Een aantal van die functies doen wel heel sterk aan de concurrentie denken.

Het is geen geheim dat Instagram en YouTube in 2020 mee op de trein van TikTok sprongen. De app maakte toen nog furore met korte, verticale filmpjes. Instagram en YouTube konden niet achterblijven en lanceerden respectievelijk Instagram Reels en YouTube Shorts. YouTube schaafde de functies voor Shorts eerder al eens bij, maar brengt nu een nieuwe update uit die wel heel sterk aan TikTok-filmpjes of Instagram Reels doet denken.

In de update zitten maar liefst 6 nieuwe functies voor YouTube Shorts. Het meeste aandacht gaat hiervoor naar de mogelijkheid om “Collab”-video’s te maken. Het korte filmpje dat je dan maakt, komt zij-aan-zij met een bestaande YouTube-video in beeld. Moet je hierbij al aan Instagramm en TikTok denken? Je bent in ieder geval niet de enige.

Ook op andere manieren gaan YouTube Shorts dichter aanleunen bij de korte filmpjes die je op andere platformen kan zien. Zo begint YouTube binnenkort aan de uitrol van een zogenaamde Q&A-sticker, waardoor je met het publiek kan interageren. Via de sticker kan je een vraag stellen aan het publiek; wie jouw YouTube Short bekijkt, krijgt dan ook meteen de mogelijkheid om een antwoord op je vraag te geven.

Makkelijker maken

Het platform wil het ook makkelijker maken om je eigen filmpjes te maken. Zie je ergens een YouTube Short staan die je leuk vindt? Dan kan je vanaf nu ook – gemakkelijk – een short maken op basis van hetzelfde sjabloon. Daarvoor duw je op de ‘remix’-knop en op ‘gebruik audio’. YouTube zal automatisch de muziek én de timestamps overnemen, maar je krijgt zelf nog wel de mogelijkheid om het een en ander aan te passen. Om je te helpen om interessante Shorts op te slaan, introduceert Google nu ook een afspeellijst-functie. In zo’n lijst kan je verschillende Shorts zetten, om ze later nog eens te bekijken en eventueel te ‘remixen’.

Voor wie normale YouTube-video’s plaatst, wordt het bovendien makkelijker om die filmpjes om te vormen naar Shorts. De tools hiervoor zouden volgens YouTube in de komende weken beschikbaar moeten komen.

Live

Tot slot duiken er ook livebeelden op in het Shorts-overzicht. Het is al langer mogelijk om livebeelden uit te zenden via YouTube, alleen zijn ze nu op een andere plek te vinden. Functies zoals Super Chat, Super Stickers en kanaalabonnementen zijn er ook beschikbaar, zodat je meteen je appreciatie aan de streamer kan doen blijken. De enige voorwaarde voor creators is wel dat hun livevideo in portretmodus wordt opgenomen. Anders zullen je live-video’s niet snel in het Shorts-overzicht, waar alles verticaal is, opgenomen worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business