Android 14 Beta 5.2 officieel: dit is er nieuw
Minder dan één daarvoor bracht Google reeds Beta 5.1 uit. Met die testversies brengt Google de laatste wijzigingen naar Android 14 vooraleer de stabiele versie te onthullen. Bij Android 14 Beta 5.1 ging het met name om problemen in de telecommunicatie-afdeling. Meer specifiek: smartphones op Android 14 konden soms ineens geen simkaart meer detecteren, of hadden slechte connectiviteit op zogenaamde 5G SA-netwerken (Standalone). Beta 5.2 komt weeral met een reeks bugfixes: fixes die – zoals vaker met Google’s testversies – enkel van toepassing zijn op Pixel-toestellen.
Na recente testversies zou de vingerafdrukscanner op de Pixel Fold en Pixel Tablet soms simpelweg dienstweigeren. In andere gevallen crashte juist de system UI-applicatie na gebruik te maken van de scanner. Ook zou er soms na het ontgrendelen een gekleurde balk verschijnen op de Pixel Tablet. Op beide toestellen kan het scherm ook knipperen na een ontgrendelactie.
Tot slot had de Pixel Tablet last van dockingproblemen. Meer specifiek: de Pixel Tablet zou soms het verkeerde geluid afspelen bij het docken (en undocken) van de tablet op het dockingstation. Al deze problemen zijn reeds opgelost in Android 14 Beta 5.2. Daarmee zet Google weer een stap richting de stabiele versie van het OS. Van bètaversies is gekend dat ze niet altijd geheel stabiel zijn, maar het is goed mogelijk dat de stabiele versie van Android 14 nog in september verschijnt.
Platform Stable-bètaversie
Google is overigens al enige tijd bezig met die stabiliteitsslag. Met Android 14 Beta 3 werd reeds de status ‘Platform Stability’ bereikt. Dit betekent dat belangrijke functies werken zoals ze behoren. De nieuwe Android-versie kreeg bovendien zijn eigen API-niveau toegediend. Die is weer vereist voor ontwikkelaars om hun apps gereed te maken voor de OS-upgrade.
Nieuw in Android 14
Nieuwe functies worden meestal binnengeloodst voordat de bètafase die fase bereikt. Dat is ook met Android 14 het geval. Zodoende kunnen we de belangrijkste wijzigingen alvast voor je op een rij zetten:
- Achtergrondverbruik van apps wordt fors verlaagd;
- Oude apps kunnen niet gesideload worden;
- Android krijgt nieuwe tekstformatting voor verbeterde toegankelijkheid;
- De fotokiezer (privacytool) wordt verplicht in Android 14;
- Regiovoorkeuren worden in de Android-instellingen ondergebracht.
Andere wijzigingen zijn goeddeels cosmetisch. Kortom: of jij die ook ziet verschijnen, hangt erg af van jouw smartphonefabrikant. Samsung laat veel van zulke aanpassingen vaak achterwege.
Wanneer krijg ik Android 14?
Voorlopig is enkel van Samsung en OPPO gekend welke toestellen Android 14 krijgen. Wanneer de update voor jouw toestel beschikbaar komt is weeral fabrikant-specifiek. Daarbij houden ze meestal vast aan het volgende updateregime: eerst high-end toestellen en pas veel later de middenklasse en oudere high-end toestellen.