Android 14 Beta 3 is nu beschikbaar

Android 14 bèta
© Unsplash/Google
Google heeft de derde bèta van Android 14 geïntroduceerd. Met deze bètaversie legt Google de nadruk op uiterlijke wijzigingen voor de nieuwe Android-versie.

Google’s eerste testrelease van Android 14 verscheen in februari. Sindsdien bracht Google nog één Developer Preview en twee Developer Bèta’s uit, in april en mei. Inmiddels zijn we toegekomen bij de derde bèta; de laatste testversie voor Android 14 die nog grote wijzigingen teweegbrengt. In de eerstvolgende bèta, die in juli verschijnt, legt de zoekgigant de nadruk op ‘platform stabiliteit’.

Wat is er nieuw in Android 14 Bèta 3?

Voor de derde bèta van Android 14 staan hoofdzakelijk functies op de planning die Google tijdens I/O 2023 heeft aangekondigd. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om opties die het uiterlijk veranderen ten opzichte van eerdere Android-versies.

1. Extra kleuren voor appicoontjes

Google lanceerde met Android 12 de optie om app-icoontjes een eigen thema mee te geven. Dit sluit aan bij de Material You-stijl die het toentertijd introduceerde. Specifiek kun je de icoontjes een themakleur meegeven die aansluit bij het ingestelde UI-thema voor Android. Voor Android 14 staan niet per se grote wijzigingen voor deze icoonthema’s op de planning; wel kunnen gebruikers meer levendigere kleuren instellen.

2. Nieuwe oplaadindicator

Echt groots is deze aankondiging niet. Als je een toestel met Android 14 aan de lader legt, verschijnt rechtsboven een bubbel als indicator dat het laden is gestart. Na enkele seconden verdwijnt deze uit zicht. Wat vooral handig is aan de indicator, is dat je meteen ziet hoeveel procent batterij je voor het laden nog in de tank heeft zitten.

3. Extra klok-opties voor het vergrendelscherm

Android 14 gaat ook meteen iOS 16 achterna, met tal van extra klok-opties voor het vergrendelscherm. In de derde bètaversie van Android 14 zijn in totaal negen van zulke klok-varianten aanwezig. Je kan daarbij zelf het formaat en kleur van de klok aanpassen. Zulke opties vind je dus al op iOS 16, maar ook veel Android-telefoons bieden al zulke gewijzigde klokken.

Voor het instellen van de aangepaste klokken kun je terecht in de ‘Achtergrond en stijl’-instellingen. Daarvoor klik je lang op het beginscherm, ga je naar opties en kies je voor ‘Vergrendelscherm’.

4. Material You-knoppen en meer

Onderdeel van de derde bèta is ook de komst van de officiële Android-naamgeving. Eerdere bèta’s droegen nog de naam ‘UpsideDownCake’. In de derde bèta is dit gewijzigd naar Android 14. Verder komt de derde testversie met nieuwe Material You-schakelaars, zijn de knoppen bij een screenshot net wat ronder geworden en kreeg de uitleg voor gesture-navigatie een visuele upgrade.

Tijdlijn voor uitrol

Nadat woensdag de derde bèta verscheen, is er nog slechts één testversie te gaan vooraleer Google de stabiele versie van Android 14 uitbrengt. Die bèta verschijnt tussen 5 en 8 juli. Voor de stabiele release van de nieuwe Android-versie moeten we nog wel even wachten. Naar verwachting komt die pas in september op de markt, vlak voor de release van de Pixel 8 en 8 Pro.

Wanneer krijgt mijn telefoon Android 14?

Nadat Google officieel de doeken heeft gehaald van Android 14, duurt het meestal enkele maanden voor de eerste toestellen de update ontvangen. Pixel-toestellen zijn uitgezonderd van die wachttijd, en ook sommige partners in het bètaprogramma rollen de update vrij vlot uit.

Meestal zijn het de high-end telefoons die het besturingssysteem als eerste ontvangen. Bezit je een middenklasse smartphone? Grote kans dat de update pas in 2024 verschijnt. Let op: niet elk toestel staat op de wachtlijst voor de update. Dit hangt af van of je toestel nog wordt ondersteund door de fabrikant.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business