Nieuws

Rechter schrapt boete van 32,5 miljoen in zaak tussen Sonos en Google

sonos speaker
© Sonos
Een rechter scheldt de boete van 32,5 miljoen dollar die Google aan Sonos moest betalen kwijt. De tijdlijn van de zaak lijkt niet helemaal te kloppen.

Google en Sonos liggen al jaren met elkaar in de clinch. Sonos meent namelijk dat Google patentbreuk pleegde en dat hun technologie ervoor zorgt dat Nest-speakers gesynchroniseerd muziek kunnen afspelen.

Sonos en Google zitten al jaren in een patentstrijd verwikkeld. Volgens het audiomerk gebruikt Google hun sychronisatietechnologie. Google zou de technologie in 2013, wanneer de bedrijven een tijdlang met elkaar samenwerkten, afgekeken hebben en nadien in eigen producten zijn gaan integreren. Tot nu toe werden de rechtszaken, die onder meer in Canada, Duitsland, Frankrijk en Nederland werden aangespannen, vooral beslecht in het voordeel van Sonos. Dat lijkt nu echter te veranderen.

Te laat ingediend

Eerder werd Google namelijk veroordeeld tot een boete van 32,5 miljoen dollar. Rechter William Alsup schrapt dat verdict nu. Hij ziet geen graten in het feit dat Google al-dan-niet Sonos-technologie in zijn producten gebruikt. Volgens de rechter is de situatie echter vrij duidelijk: het patent van Sonos stamt van een “voorlopige toepassing” die in 2006 ontwikkeld werd. Toen al had het bedrijf een gouden idee. Het zou echter tot 2019 duren vooraleer het bedrijf papieren indient om een patent op deze technologie te verkrijgen. Daarbij werd de specifieke technologie pas vanaf 2020 ook echt gebruikt door Sonos.

Uitgelicht artikel Sonos Move 2 Sonos Move 2 review: klassevolle buitenspeaker

Met andere woorden: ja, het audiomerk ontwikkelde wel degelijk de synchronisatietechnologie, maar liet na om dat aan de bevoegde instanties te laten weten. De technologie lag er dus al wel, maar aangezien Sonos te laat was met de patentaanvraag kunnen ze er geen geld op verdienen.

Sonos in beroep

De boete van 32,5 miljoen dollar, waartoe Google eerder veroordeeld werd, komt zo te vervallen. Sonos is het er echter niet mee eens. Een woordvoerder zegt dat nieuwe verdict een loopje neemt met zowel de wet als de feiten. Het bedrijf laat aan Reuters dan ook weten dat het in beroep zal gaan tegen de beslissing.

Aan de rechter zal het alvast niet liggen: William Alsup is dezelfde rechter die Google eerder dit jaar verplichtte om 32,5 miljoen dollar te betalen. Nieuwe feiten en argumenten die in deze zaak aan het licht kwamen, noopten de rechter ertoe de boete te schrappen.

audiogooglenestpatentrechtszaaksonos

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600