Nieuws

Google verliest opnieuw van Sonos in patentzaak

Era 300 app iOS
© Sonos
Google en Sonos zijn al langere tijd in een aantal patentzaken verwikkeld. Het klinkt er echter naar dat ze bij Sonos aan het langste eind trekken.

Sonos en Google zijn geen vreemden voor elkaar. In 2013 werkten beide bedrijven een tijdlang samen. Vandaag zijn de banden echter minder familiair: sinds 2020 zitten beide bedrijven verwikkeld in een serie rechtszaken. Daarbij is het de bedoeling om uit te maken of Sonos gebruikmaakt van gepatenteerde Google-technologie of niet. De rechter lijkt alvast te vinden dat dat niet het geval is.

De rechtszaak is niet de eerste: eerder beschuldigde Sonos Google er al van om gepatenteerde synchronisatietechnologie gestolen te hebben. Het is die technologie die het mogelijk maakt dat meerdere Sonos-speakers dezelfde muziek spelen. Een kostbaar iets: Google moest maar liefst 32,5 miljoen dollar betalen omdat het de technologie ten onrechte gebruikte.

Ook vandaag bijt Google in het stof: de rechter zegt dat Sonos niet in de fout ging, al heeft het audiomerk ook niet bepaald schone handen. Voor één patent zegt de rechter dat Google wel degelijk inbreuk bewezen heeft, al zijn de claims die daarmee te maken hebben op hun beurt ongeldig. Ook zijn er een aantal conclusies verbonden aan het patent waar Sonos ook de voeten aan geveegd zou hebben. Volgens de rechter lijkt dat te kloppen, al zijn de conclusies zélf ook weer ongeldig.  

De huidige rechtszaak loopt bij de Amerikaanse International Trade Commission (ITC). Eenmaal die zaak volledig beslecht is, wordt een gelijkaardige zaak in de Amerikaanse staat Californië hervat: ook voor die rechtbank klaagt Google Sonos aan. Eerder werd het audiomerk al aangeklaagd in Canada, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Keer na keer werden de rechtszaken in het voordeel van Sonos afgehandeld.

Uitgelicht artikel Sonos Move 2 Sonos Move 2 review: klassevolle buitenspeaker

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business