Samsung voegt zich bij Google’s RCS-strijd tegen Apple
Google is al jaren verwikkeld in een éénzijdige strijd met Apple. Met diverse ludieke acties probeert Google opstandigheid te creëren bij iPhone-gebruikers – en daarmee de RCS-integratie in beweging te brengen. Vooralsnog zonder soelaas: Apple-CEO Tim Cook liet weten niets te zien in de integratie van RCS in iMessage. Volgens de topman is er onder iPhone-gebruikers zelfs ‘nauwelijks vraag’ naar RCS. Bovendien ziet Cook liever zo veel mogelijk mensen overstappen op een iPhone.
Google weet de iPhone-producent dus niet in zijn eentje over te halen. De vraag is of dit verandert nu Samsung zich in de strijd mengt. Wel lijkt Google stilaan ook andere fabrikanten te vangen in zijn strijd voor de toekomst van RCS: de vervanger van de aloude SMS-standaard.
Typisch Amerikaans probleem
In een video op YouTube benoemt Samsung de digitale afstand tussen iOS- en Android-gebruikers. Die afstand wordt gecreëerd door de ‘groene bubbels’ die berichten van Android-gebruikers krijgen als ze een bericht sturen naar een iMessage-gebruiker. Dat is wel een typisch Amerikaans probleem: iMessage is daar vele malen populairder dan in Europa. Mensen met een Android-telefoon worden in de VS vaak als ‘minderwaardig’ neergezet – iets dat nog versterkt wordt door de groene bubbels.
Soms leidt het zelfs tot pestgedrag. Google wil met RCS het onderscheid tussen iPhones en Android-telefoons wegnemen. Met RCS zou elke bubbel namelijk dezelfde kleur meekrijgen. Bovendien biedt RCS vergelijkbare functies als iMessage. De nieuwe berichtenstandaard laat gebruikers gratis foto’s, video’s, bestanden en stickers versturen via wifi of mobiele data. Ook functies als leesbewijzen en de typindicator zijn aanwezig in de berichtenstandaard.
Verliezen van ecosysteem
Apple ziet ondertussen geen reden om RCS te integreren in iMessage. De integratie zou er immers toe leiden dat iPhone- en Android-gebruikers naadloos met elkaar kunnen communiceren, wat momenteel niet mogelijk is via iMessage. Android-gebruikers kunnen namelijk geen foto’s in hoge kwaliteit, video’s en stickers ontvangen of versturen via sms. Audioberichten kunnen zelfs helemaal niet via sms verstuurd of ontvangen worden.
De integratie zou er dan ook toe kunnen leiden dat – met name Amerikanen – sneller overstappen op een goedkopere Android-telefoon. Voor Apple kleven er dus met name nadelen aan.