Nieuws

Google Berichten gebruikt nu standaard RCS

RCS Android berichten
© Google
Vandaag kondigde Google aan dat het de Berichten-app voor Android verbetert. Het merk zet daarbij sterk in op RCS, ook voor groepsgesprekken.

Dat Google van de sms-standaard af wil, is al langer duidelijk. De Google Berichten-app biedt al langer ondersteuning voor zogenaamde RCS-berichten. Die berichten lijken in principe op een sms, maar bieden meteen de mogelijkheid om ontvangst- en leesbevestigingen aan berichten te koppelen. Ook kan je dankzij RCS zien wanneer iemand aan het typen is en kan je makkelijk video’s en foto’s delen in hoge kwaliteit. RCS is dus ongeveer hetzelfde als sms, maar dan met meer functies en veel veiliger. Om de RCS-standaard volledig door te duwen maakt Google het nu de standaardoptie, zowel voor nieuwe als bestaande gebruikers.

Daar blijft het niet bij: de zoekmachinegigant finaliseerde meteen de uitrol van eind-tot-eind-versleuteling (E2EE) voor groepsgesprekken. Daardoor maken alle gesprekken die je in de Google Berichten-app voert gebruik van E2EE, en kan er niemand ongewenst met je meelezen. Voorheen werkte die encryptie alleen in een-op-eengesprekken.

De Verenigde Staten en iMessage

In Europa bekijken we de ontwikkeling vooral in het licht van de E2EE. Dat ligt in Amerika anders: daar moet Google, veel meer dan in Europa, weten te concurreren met Apple’s iMessage. Door RCS in te voeren krijgen ook Android-gebruikers toegang tot functies die normaal gezien voor iMessage zijn weggelegd. Communicatie tussen Android en iOS blijft echter wel een probleem: Apple integreerde enkel de sms-standaard en het eigen iMessage-communicatieprotocol in zijn berichtenapp.

Google probeert dan ook al geruime tijd om Apple naar het RCS-kamp te halen. Tot nu toe heeft die poging geen vruchten afgeworpen: de iPhone-fabrikant weigert steevast. Willen Android-gebruikers toegang tot de functies van iMessage? Dan moeten ze maar een iPhone kopen, luidt de logica bij Apple.

Uitgelicht artikel signal sms RCS Google Volgens Google ligt de RCS-bal in het kamp van Apple

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business