Nieuws

Volgens Google ligt de RCS-bal in het kamp van Apple

signal sms RCS Google
© Taro Vesalainen / iStock
RCS moet de opvolger van SMS en MMS worden. Op Android werkt het dankzij Google, alleen op iOS-apparaten nog niet. Daardoor wordt samen chatten moeilijker.

Google is al sinds 2019 bezig aan de uitrol van het RCS-protocol. RCS staat voor “Rich Communication Services” en is bedoeld om uiteindelijk SMS- en MMS-berichten te vervangen. Het is een aantrekkelijk alternatief voor SMS aangezien RCS tal van opties biedt. Zo is het mogelijk om leesbevestigingen te ontvangen en verstuur je met RCS afbeeldingen in een hogere kwaliteit. Dat Android-gebruikers in hun berichtenapp zien wanneer iemand een bericht typt? Ook dat is mogelijk dankzij RCS.

Google is echter de enige fabrikant die RCS wenst te integreren in zijn besturingssysteem. Bij Apple lijkt er namelijk niet bijzonder veel animo te zijn voor het nieuwe berichtenprotocol – steevast weigert Apple om het te integreren in iMessage.

Dat tot grote ergernis van Google: tijdens CES plaatste de zoekmachinegigant zelfs een billboard om Apple richting RCS te duwen. Tijdens interviews laten Google-werknemers ook wel eens hun gevoelens voor RCS en Apple merken. Veel effect heeft dat echter niet gehad: het RCS-protocol is nog steeds niet geïntegreerd in iMessage. Daarom heeft wie berichten stuurt tussen een iPhone en een Android-toestel vandaag veel minder functies om gebruik van te maken – of het nu gaat om kwalitatieve foto’s of leesbevestigingen.

Apple houdt vast aan iMessage

Android-telefoons sturen doorgaans RCS-berichten naar elkaar. Tussen Apple- en Androidapparaten is dat niet mogelijk: daarvoor worden RCS-berichten gewoon omgezet naar een SMS of MMS. Het grote nadeel daaraan? Die berichten kosten geld, terwijl RCS-berichten gewoon over het internet verstuurd kunnen worden. Om gemakkelijk berichten tussen verschillende services (Berichten op Android, iMessage op iPhone) te versturen zou RCS een flinke hulp kunnen zijn.

Voor Apple is dat geen reden om RCS te integreren: als je die functies wil, moet je maar een iPhone kopen, zo luidt de redenering. Via iMessage op een iPhone heb je namelijk al die RCS-functies wel en kosten je berichtjes ook geen geld. Dat is ook meteen de reden dat Apple het protocol niet integreert: in de VS hangen bijzonder veel mensen af van iMessage. Voor velen is iMessage dan ook dé reden om een iPhone te kopen. Google kan nog honderd billboards laten plaatsen – de kans dat Apple ooit RCS zal gebruiken wordt er niet bepaald groter op.

Androidapplegoogleiosrcssms

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals