TikTok verwijderde al miljoenen fake accounts door oorlog in Gaza
Het socialevideoplatform heeft nieuwe cijfers bekendgemaakt nadat het kritiek kreeg over zijn contentmoderatie, te midden van de oorlog in het Midden-Oosten. TikTok blijkt sinds de escalatie van 7 oktober al heel wat te hebben ondernomen. Zo werden er in de conflictregio “meer dan 925.000 video’s verwijderd, net als miljoenen “stukken content” die van overal ter wereld gepost werden.
Volgens TikTok is er de voorbije weken een grote piek te zien als het gaat over fake engagement. “Sinds 7 oktober hebben we wereldwijd meer dan 24 miljoen fake accounts en meer dan een half miljoen bot-comments verwijderd, verbonden aan hashtags rond het conflict”, klinkt het.
TikTok onder vuur
Het videoplatform komt zelf met een mededeling, nadat het onder vuur was komen te liggen voor de manier waarop het content promootte, wanneer die te maken had met de oorlog tussen Hamas en Israël. Volgens NBC News zouden Amerikaanse politici steeds luider roepen om een ban van de Chinese app. De VS, traditioneel een bondgenoot van Israël, stelt ook dat het algoritme van TikTok disproportioneel de kant zou kiezen van de Palestijnen. Volgens de Chinezen is dat een “onjuiste analyse”.
“Jammer genoeg stellen we vast dat enkele slecht geïnformeerde commentatoren onze inspanningen tegen de verspreiding van haatspraak en desinformatie rond de oorlog tussen Hamas en Israël fout geïnterpreteerd hebben. Er wordt geïnsinueerd dat TikTok pro-Palestijnse content zou pushen bij zijn Amerikaanse gebruikers. Dat is onjuist”, aldus de directie van de video-app. De Chinezen vermelden er nog bij dat de hashtag #standwithisrael 46 miljoen keer bekeken werd sinds 7 oktober, tegenover 29 miljoen views voor #standwithpalestine.
TikTok is zeker niet het enige sociale medium dat kritiek krijgt. Meta werd er al van beschuldigd dat het bepaalde accounts die over de situatie in Gaza berichtten had ‘geshadowband’. Volgens Meta bleek het om een bug te gaan. Het X van Elon Musk wordt dan weer onderzocht door de Europese Unie, over mogelijke desinformatie rond het conflict in het Midden-Oosten.