Nieuws

Meta reageert op vraag EU rond desinformatie in Israëlisch-Palestijns conflict

Meta
© Unsplash / Mariia Shalabaieva
Meta heeft gereageerd op de bezorgdheid van Eurocommissaris Thierry Breton. Die vroeg zich af wat Meta onderneemt tegen de desinformatie rond de oorlog tussen Israël en Hamas.

Breton had zich in een persoonlijke brief gericht tot Facebookbaas Mark Zuckerberg en gaf hem 24 uur de tijd om te reageren. De EU maakt zich zorgen over de impact van deepfakes en artificiële intelligentie, die desinformatie nog geloofwaardiger maken. Meta reageert daar nu op en deelt een geüpdatet ‘content monitoring action plan’ dat fake content snel moet opsporen. Het nieuwe ‘operations center’ van Meta zou continu onderhouden worden en bemand zijn door experts die vloeiend Hebreeuws en Arabisch spreken.

“Sinds de terroristische aanval van Hamas op Israël, zaterdag, en Israëls tegenoffensief in Gaza, zijn onze experts de klok rond aan het werken aan een monitoringsysteem voor de Meta-platformen. We willen duidelijkheid brengen over wat er in het veld gebeurt en er tegelijkertijd voor zorgen dat mensen onze diensten kunnen blijven gebruiken”, zegt Meta. De socialmediareus kan dankzij het nieuwe systeem sneller content verwijderen en desinformatie bestrijden, luidt het.

Digital Services Act in de praktijk brengen

In de drie dagen na de escalatie van het conflict, heeft Meta naar eigen zeggen meer dan 795.000 afzonderlijke stukken Hebreeuwse en Arabische content verwijderd en als verontrustend gemarkeerd. Sindsdien worden er dagelijks maar liefst zeven keer zoveel posts verwijderd dan in de twee maanden voor de escalatie, laat Meta weten. Hamas staat bij hen geregistreerd onder Dangerous Organizations and Invidivuals en is verbannen van alle Meta-platformen. Er wordt ook strenger ‘gescand’ op het gebruik van bepaalde hashtags.

Of het antwoord van Zuckerberg en co de bezorgdheden bij Breton kunnen wegnemen, valt nog te bezien. De Eurocommissaris verstuurde een gelijkaardige brief aan X-eigenaar Elon Musk. Die gaf een iets compactere update van de maatregelen die het platform onderneemt tegen desinformatie. Daarom gaat de Europese Unie zijn onderzoek voortzetten en de regels uit de Digital Services Act omzetten in de praktijk.

digital services actisraëlmeta

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals