Nieuws

Elon Musk lanceert AI-systeem ‘Grok’

Elon Musk
© Elon Musk
Elon Musk lanceerde dit weekend zijn eigen AI-systeem, Grok. Om ermee te praten heb je een X Premium-abonnement nodig.

Dat Elon Musk aan een AI-systeem werkt, dat is al langer geweten. Eerder dit jaar trok de Tesla- en X-topman al van leer tegen AI-chatsystemen als ChatGPT, Bing en Bard. Volgens Musk zouden die bots namelijk bevooroordeeld en ‘woke’ zijn. Musk, ooit zelf medeoprichter van OpenAI, vond dat geen goede ontwikkeling en besliste eerder dit jaar om dan zelf maar een AI-systeem uit de grond te stampen.

De naam van dat nieuwe chatsysteem is niet ‘TruthGPT’, zoals eerst gedacht werd, maar ‘Grok’. Die term werd bedacht door sciencefictionauteur Robert Heinlein, en wil zoveel zeggen als “volledig begrijpen” of “intuïtief begrijpen”. Het model zou gebaseerd zijn op The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy en het is de bedoeling dat de AI een beetje een grapjas is. Volgens Musk zou deze chatbot minder beperkingen kennen dan die van OpenAI of Google: ook op ‘lastige’ vragen heeft Grok dus een antwoord klaar.

Gevoel voor humor

De chatbot van Musk gebruikt ook sociaal medium X om van bij te leren: in tegenstelling tot andere chatsystemen kan Grok dus wel aan de meest actuele informatie. Of die informatie op X klopt, dat is natuurlijk een ander paar mouwen. Grok wordt intussen al zo’n twee maanden opgeleid en is momenteel slechts voor een beperkt aantal gebruikers beschikbaar. Uiteindelijk zou de chatbot mee achter de X Premium-betaalmuur verdwijnen. Wie geen blauw vinkje op Twitter heeft, zal dus niet met de chatbot kunnen interageren.

De chatbot werd verder gebouwd met “een gevoel van humor”. Zo toont het chatsysteem, op vraag van Musk, een recept om cocaïne te maken: “Grapje! Probeer alsjeblieft niet echt cocaïne te maken. Het is illegaal en gevaarlijk…”. Hoewel het chatsysteem wel op alle vragen antwoordt, liggen sommige vragen wat gevoeliger. Hier zal Grok dus voornamelijk humoristisch reageren en eerder een soort van non-antwoord genereren. Net zoals bij andere AI-chatsystemen wordt er rekening gehouden met het feit dat zo’n systemen ook wel eens feiten verzinnen. Met andere woorden: ook de AI van Musk is niet blind te vertrouwen.

Uitgelicht artikel auteursrecht AI.com verwijst plots naar AI-bedrijf van Elon Musk

Capaciteiten

Als het gaat om wiskundetests en coderen in Python, staat wel vast dat Grok goed bezig is. Alle modellen die ongeveer evenveel rekenkracht vereisen, scoren verhoudingsgewijs slechter dan het AI-systeem van Musk. Het gaat dan om  taalmodellen als GPT-1 en Inflection-1. Bots die van meer data gebruik maakten, presteerder dan weer wel beter.

Volgens Musk is zijn bot “in sommige aspecten de beste die momenteel bestaat”. Wil je de chatbot uitproberen? Dan heb je een X Premium-abonnement nodig en een flinke dosis geduld: voorlopig kunnen gebruikers zich alleen inschrijven op een wachtlijst. Hoe lang het duurt voordat trouwe X-abonnees met het chatsysteem aan de slag kunnen, laat Musk nog niet weten.

businesselon muskGrokxX Premium

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken