Nieuws

TruthGPT wordt het antwoord van Elon Musk op ChatGPT

truthGPT
Tesla- en SpaceX-CEO Elon Musk wil TruthGPT lanceren. Het nieuwe AI-platform zou de concurrentie moeten aangaan met het populaire ChatGPT.

Reuters maakte melding van een interview met het Amerikaanse Fox News Channel, waarin Musk het nieuwe project onthulde. Vanwaar ‘Truth’-GPT? Wel, Musk beschuldigt ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI ervan leugens te verspreiden, door de AI “te trainen om te liegen”. Hij noemde ChatGPT daarom een gesloten bron die vooral geld moet opbrengen en nauwe banden heeft met Microsoft. TruthGPT mag dus vooral gezien worden als een tegenaanval op Microsoft (waar Musk het helemaal niet op begrepen heeft) en die andere techreus, Google. Diens topman, Larry Page, neemt het volgens Musk niet zo nauw met AI-veiligheid.

TruthGPT voor ultieme waarheid

“Ik ga een project opstarten dat ik TruthGPT noem, of het maximale zoeken naar de waarheid door een kunstmatige intelligentie die de eigenschappen van het universum probeert te begrijpen”, vertelde Musk in een interview met Tucker Carlson van Fox News Channel. TruthGPT zou volgens de techgoeroe “de beste weg zijn naar een veilige toekomst, waarin de vernietiging van de mensheid onwaarschijnlijk is. We zijn laat om ermee te beginnen, maar ik ga proberen om een derde optie te creëren”, aldus Musk.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat de zakenman een nieuwe start-up uit de grond aan het stampen is, waarvoor hij de naam X.AI Corp registreerde. Dat zou kunnen verklaren waarom Musk de laatste maanden researchers aan het ronselen was bij onder meer Alphabet (Google).

Musk wijst op gevaren AI

Opvallend is dat Musk nu een tegenzet doet, nadat hij nog maar pas had opgeroepen tot een pauze voor de ontwikkeling van AI. Samen met een groep AI-experts en leidinggevenden in de industrie vroeg hij om zes maanden lang geen kunstmatige intelligentie door te ontwikkelen die krachtiger is dan GPT-4 van OpenAI.

In het nieuwe interview met het Fox News Channel herhaalde Musk zijn bezorgheid rond de gevaren van kunstmatige intelligentie. “AI is gevaarlijker dan – zeg maar – fouten in het ontwerp van vliegtuigen of auto’s. AI heeft het potentieel om een beschaving te vernietigen”, zei de topman van Tesla en SpaceX.

OpenAI en Google hebben nog niet gereageerd op de kwestie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business