Nieuws

iPhones laten je vanaf 2024 externe apps installeren

Apple iPhone
© iStock / grinvalds
Apple zet de App Store in 2024 buitenspel en gaat externe apps toestaan. Bloomberg-journalist Mark Gurman merkt op dat de wijziging enkel geldt voor de Europese Unie.

Gurman haalt het nieuws aan in zijn wekelijkse Power On-nieuwsbrief. Volgens Gurman voert Apple de wijziging door ‘in de eerste helft van 2024’. Daarmee komt de journalist terug op een datum die hij eerder had gemeld. Toen werd gesproken over het doorvoeren van de sideloading-optie in iOS 17.2. Dat blijkt niet te kloppen, onderstreept Gurman: de code die daarvoor bestemd leek, was toch voor iets anders bedoeld. De eerste helft van 2024 lijkt nu toch echt Apples mikpunt voor sideloading op iOS.

Een exacte datum kan Gurman niet noemen. Geweten is wel dat poortwachters zoals Apple voor maart moeten voldoen aan richtlijnen van de DMA. Dit houdt ook in dat Apple concurrentie moet toestaan voor zijn appwinkel. Het aanbieden van een sideloadingmogelijkheid, hoort daar ook bij. Wel lijkt Apple diverse aanvullende eisen te stellen voor apps die gebruikers willen sideloaden.

Meer specifiek: Apple zou apps ‘streng controleren’. Wat dat precies inhoudt, is ons niet bekend. Mogelijk scant de technologiegigant simpelweg op malafide apps. Net als Android zou Apple ook kunnen vragen om toestemming te geven voor het installeren van een app.

Digital Markets Act

Nadat de poortwachters-richtlijn in de Digital Markets Act in maart in werking treedt, kan Apple zich niet langer verschuilen achter zijn argumenten over mogelijke gevaren voor gebruikers. De technologiegigant hield lang vol dat het sideloaden blokkeerde om gebruikers te beschermen. Via externe installatiebestanden zouden ze sneller in aanraking komen met kwaadaardige en malafide apps. Zulke schadelijke apps zijn nauwelijks te vinden in de App Store, aldus Apple.

De EU ziet juist een andere kant van die medaille. Namelijk de macht die Apple daarmee vasthoudt op iOS en daarmee het remmen van concurrentie. Fortnite-ontwikkelaar Epic Games besloot daarvoor zelfs een aanklacht in te dienen tegen Apple. De ontwikkelaar was van mening dat Apple zijn macht misbruikt door externe installatie te blokkeren én onredelijk hoge tarieven te rekenen voor betalingen via de App Store. Erg succesvol bleek die zaak niet in de VS: ook in hoger beroep verloor Epic Games de zaak.

Uitgelicht artikel De DMA zal het internet veranderen. Digital Markets Act gaat in op 1 november

Als uitwerking van de DMA moet Apple ook andere diensten aanpassen. Verwacht wordt dat Apple volgend jaar onder meer wijzigingen voor iMessage, Facetime en Siri aankondigt. De wijzigingen die Apple doorvoert moeten ertoe leiden dat het zijn marktkracht niet kan misbruiken. Naast Apple zijn ook Google, Meta en Microsoft zogeheten poortwachters; zij moeten zich vanaf maart eveneens aan de DMA houden.

Forse boetes

Poorthouders die richtlijnen van de DMA aan hun laars lappen, kunnen rekenen op forse boetes. De EU heeft bepaald dat ze boetes tot 20 procent van hun jaaromzet kunnen krijgen.

app storeAppleBeveiligingbusinessdmaeuiphonemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken