Nieuws

Ook in beroep wint Apple rechtszaak met Epic Games

Fortnite Epic Games Apple
© iStock / Savusia Konstantin
Eerder oordeelde een rechter al dat Apple gelijkt heeft. Ook in beroep haalt de iPhone-fabrikant nu zijn gelijk van Epic.

Het geschil tussen Apple en Epic Games duurt inmiddels al sinds 2020. De game-ontwikkelaar zag het niet zitten om 30% van alle verdiensten over te maken naar Apple. Hiervoor bouwde Epic Games een uitweg, waardoor spellen van de ontwikkelaar een tijdlang niet meer welkom waren in de Apple App Store. Bloomberg meldt nu dat Apple ook in beroep zijn gelijk haalt.

Het Hof van Beroep voor het 9de circuit laat weten dat Apple ook in beroep gelijk krijgt. De originele beslissing dateert al van 2021. Apple kreeg toen op 9 van de 10 punten die Epic aanhaalde gelijk. Anno 2023 verandert er op dat vlak niets: volgens de rechter zou Apple zich wel degelijk aan antitrustwetten en Amerikaanse federale regels gehouden hebben. Apple zou daarbij ook geen monopolypositie innemen omdat zijn App Store de enige appwinkel voor iOS is. Nadat de beslissing van de rechtbank bekendgemaakt werd, uitte Tim Sweeney, CEO van Epic, zijn ongenoegen via Twitter.

Betalen via de website

Op alle uitgaven die in de App Store gebeuren, vraagt Apple 15 tot 30% commissie. Kleine ontwikkelaars betalen minder, maar wie een succesvolle app heeft staat tot een derde van de inkomsten af van Apple. De oplossing van Epic? Stuur gebruikers naar de website en laat ze die aankoop via het web maken. Het is een soortgelijke tactiek die Twitter met zijn abonnementsformule toepast, al betaalt wie abonneert via het web die meerprijs zelf.

In de rechtszaak van 2021 werd bepaald dat Apple wel de mogelijkheid moest laten om zulke alternatieve betalingsmethoden te doen bestaan. Voor apps als Spotify en Netflix, die gebruikers met content verbinden, bestaat vandaag zo’n regeling: zij mogen gebruikers laten betalen via hun website. Voor andere aankopen in de App Store is het momenteel niet mogelijk om ergens anders te betalen.

Uitgelicht artikel iOS 17 externe appwinkels iOS 17 zet deuren open voor externe appwinkels en sideloading

Voor ontwikkelaars verandert er echter heel wat, ongeacht wat de rechter van deze zaak maakt. Vanaf volgend jaar al zou Apple de deur openzetten voor externe appwinkels. Daarbij zou bijvoorbeeld Microsoft, dat aan een appwinkel onder het Xbox-merk werkt, zijn digitale deuren op het iOS-platform mogen openen. Ook Epic staat klaar om een eigen app store te openen als dat moment aanbreekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business