Duitse subsidies voor chipfabrieken in het gedrang
Chipbouwers Intel en TSMC strijken binnenkort neer in Duitsland. Met de bouw van hun chipfabrieken gaat heel wat geld gemoeid. Een groot deel daarvan komt in de vorm van subsidies van de Duitse overheid. Die subsidies vallen mogelijk iets kleiner uit dan eerst gedacht.
Intel kwam met de Duitse overheid overeen dat er ongeveer 10 miljard euro in subsidies uitgetrokken zou worden om de bouw van een halfgeleiderfabriek te financieren. Dat is ongeveer een kwart van de totale kost: Intel zelf legt nog 30 miljard euro bij om de fabriek op te richten. Die fabriek zou in Magdeburg komen te staan. Ook TSMC bouwt aan een fabriek in Dresden, waar het zal gaan samenwerken met Europese chipbedrijven als Infineon, NXP en Bosch. Ook zij zouden van de Duitse overheid zo’n 5 miljard euro aan subsidies krijgen.
Die subsidies komen uit het zogenaamde ‘klimaat- en transformatiefonds’. Het gaat om ongeveer 210 miljard euro die moet dienen om verschillende projecten te realiseren tussen 2024 en 2027. Het gaat zowel om projecten die met het klimaat te doen hebben, als strategische projecten die, in het geval van TSMC en Intel, chipproductie naar Europa halen.
Ongrondwettelijk
Er is echter een probleem met hoe een deel van dat geld in het fonds terechtkwam. Het Duitse grondwettelijke hof, het Bundesverfassungsgericht, bepaalde vorige week dat er 60 miljard euro helemaal niet in dat fonds had mogen zitten. Dat geld is afkomstig van een ondersteuningsfonds van tijdens de coronapandemie, maar werd toen niet gebruikt. De manier waarop dat geld uiteindelijk in het nieuwe fonds terecht kwam, is volgens het Bundesverfassungsgericht ongrondwettelijk.
De Duitse staatssecretaris voor Economie Michael Kellner waarschuwt dat de chipfabrieken in Dresden en Magdeburg daardoor in het gedrang komen. Doordat er plots 60 miljard euro uit het fonds verdwijnt, komen de overeenkomsten met de chipfabrikanten op losse schroeven te staan.
Wat er precies met de chipfabrieken zal gebeuren als Duitsland niet meer in subsidies kan voorzien, is nog niet duidelijk. TSMC en Intel zullen waarschijnlijk niet happig zijn om die kosten plots zelf te betalen: hun inkomsten hebben het afgelopen jaar een flinke knauw gekregen door de gedaalde vraag naar chips.