Nieuws

Bouw Duitse TSMC-chipfabriek lijkt aanstaande

TSMC
© TSMC
TSMC zou dinsdag stemmen over de plannen voor een Duitse chipfabriek. Die fabriek wil de Taiwanese chipgigant in samenwerking met Bosch, Infineon en NXP bouwen.

Er doen al langer geruchten de ronde over een Duitse TSMC-fabriek. Eind februari kwam naar buiten dat TSMC de fabriek twee jaar later dan gepland in gebruik wil nemen. Voor het zover is moet het bestuur van de chipgigant eerst een besluit nemen over de bouw. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt is het 8 augustus zover, meldt het op basis van bronnen binnen de Duitse overheid. Naar verwachting stemt het bestuur in met de plannen, stelt de krant. Met de bouw is zo’n 10 miljard euro gemoeid.

TSMC hoeft niet alleen voor die kosten op te dragen. Ten eerste werkt de chipgigant samen met Bosch, Infineon en NXP aan de bouw van de chipfabriek. Bovendien draagt de overheid ongeveer de helft van de kosten; naar verluidt kregen de Taiwanezen zo’n 5 miljard euro subsidie toegezegd voor de bouw van de fabriek.

Uitgelicht artikel TSMC TSMC heeft plannen voor Duitse chipfabriek, wil 10 miljard investeren

Handelsblatt bevestigt verder dat de fabriek nabij Dresden wordt gebouwd. In eerste instantie dient de fabriek voor de productie van 28nm-chips en -microcontrollers. Specifiek gaat het om chips benodigd voor de Duitse auto-industrie. Hoewel het in eerste instantie dus beperkt blijft tot relatief oude en inefficiënte chiptechnologie, kan de fabriek in de toekomst wel geüpgraded worden. Wel is dat minder noodzakelijk voor de auto-industrie; efficiëntie speelt daar een minder grote rol dan met mobiele technologie.

Investeringen in Duitsland

TSMC is niet de eerste chipfabrikant die Duitsland aandoet. Niet zo bijzonder: het land draait om zijn auto-industrie, en biedt ook veel hooggeschoold personeel. Bovendien bleek de Duitse overheid bereid fors te investeren in zijn chipindustrie. Eerder nam Intel al de beslissing een chipfabriek te openen in het Noord-Europese land. Daarvoor besloot het initieel 18 miljard euro te investeren om twee fabrieken neer te zetten. Later liep dit bedrag op naar 30 miljard euro.

Intels en TSMC’s interesse in Europa wordt mede gedreven door de zogeheten EU Chips Act. Onder die wetgeving kunnen chipfabrikanten subsidies aanvragen voor het bouwen van een chipfabriek in Europa. Daarmee hoopt Europa zich op technologisch vlak minder afhankelijk te maken van China en andere oosterse landen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business