TSMC heeft plannen voor Duitse chipfabriek, wil 10 miljard investeren

TSMC
© TSMC
Taiwanese chipfabrikant TSMC heeft zijn zinnen gezet op de bouw van een chipfabriek in Duitsland. Hiervoor wil het 10 miljard euro investeren, schrijft Bloomberg.

TSMC heeft het nieuws rond de bouw van een Duitse chipfabriek niet zelf bevestigd. Bloomberg zegt de informatie verkregen te hebben van ingewijden. Overigens is TSMC niet de enige initiatiefnemer van dit project. De chipfabriek zou gebouwd moeten worden door een joint-venture van TSMC, NXP, Bosch en Infineon, aldus de zakenkrant.

Investering tot 10 miljard euro

De Taiwanese chipfabrikant zou zich intussen beraden over de plannen voor een chipfabriek. Er zou alvast een mogelijke locatie voor de fabriek zijn gekozen in de Duitse deelstaat Saksen. Daarnaast is er een grove kostenraming gemaakt zijn – er zou ten minste 7 miljard euro beschikbaar zijn voor de bouw, maar dit budget loopt mogelijk nog veel verder op. Welke bijdragen de andere partijen in de op te zetten onderneming leveren, blijft nog ongeweten.

Momenteel lijken de plannen nog wel vooral deel van een onderzoek naar mogelijkheden voor een Europese chipfabriek. TSMC liet in 2021 al weten Duitsland te overwegen als fabriekslocatie. Of een Duitse fabriek daadwerkelijk van de grond komt, hangt mogelijks af van Europese subsidies. Voor zulke subsidies is inmiddels ook een wettelijke basis, de European Chips Act. Onder meer Intel en GF (GlobalFoundries) maken al gebruik van die subsidies voor de bouw van chipfabrieken in Duitsland.

TSMC focust op automotivesector

Volgens bronnen van Bloomberg zou een beslissing over de Duitse chipfabriek al in augustus vallen. Een deel van de ingewijden stelt dat TSMC vooral chips voor de automotivesector wil produceren in de Duitse fabriek. Concreet zou het gaan om 28nm-chips. Zulke chips zijn minder efficiënt dan de 7, 5 of zelfs 3nm-chips die in smartphones en computers terug te vinden zijn, maar worden volop gebruikt in minder efficiëntie-gerichte toepassingen als auto’s en huishoudelijke apparatuur.

Uitgelicht artikel Apple Apple bestelt volop 3nm-chips bij TSMC

De te bouwen TSMC-fabriek zou de eerste Europese chipfabriek zijn voor het Taiwanese bedrijf. De technologiegigant bouwt intussen ook aan fabrieken in de VS en Japan. In het laatstgenoemde land investeert het ongeveer 7,8 miljard euro voor de bouw van een eerste chipfabriek. De helft van die investering kreeg het van de Japanse regering toegereikt als subsidies.

Op hoeveel subsidies TSMC kan rekenen voor een Duitse fabriek is niet bekend. Vergelijkbare projecten in Duitsland kregen tot 40 procent van de benodigde investering aan subsidies.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business