Nieuws

Intel plant chipfabriek in Duitsland

Chipfabrikant Intel investeert in een halfgeleiderfabriek in Duitsland, met nog meer investeringen in Europa die volgen.

De investeringen die de Europese Unie aankondigde om de chipproductie op eigen bodem van de grond te krijgen, komen er. Intel meldt de komst van nieuwe fabrieken. Die plannen maakte het bedrijf gisteren bekend in een persbericht op zijn website. De investeringen in Europa zouden in totaal 80 miljard euro bedragen over de komende tien jaar. De bouw van de gigafabriek in Duitsland zou daar slechts een onderdeel van zijn.

De nieuwe site komt er in de stad Maagdenburg in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Duitsland zou volgens Intel de ideale hub zijn, en de locatie kreeg dan ook de passende benaming ‘Silicon Junction’. Volgens de huidige plannen zou de eerste schatting van de Duitse fabriek op 17 miljoen euro uitkomen. De ‘mega-site’ zou uit twee verschillende fabrieken bestaan, en de constructie gaat volgend jaar van start. Intel stelt dat de productie daar pas in 2027 van start zou gaan. Het plant daar de Angstrom-tech te produceren.

Grote stappen

Daarnaast zullen er ook elders nog investeringen plaatsvinden. Het wil onder meer een Europees onderzoekscentrum bouwen in Frankrijk. Het zal ook 12 miljard euro pompen in de uitbreiding van een Ierse fabriek in Leixlip. Intel zou naar verluidt tevens in gesprek zijn met Italië voor de bouw van een assemblagefabriek. Daar zou het 4,5 miljard euro voor over hebben. Verdere investeringen zouden voor Polen en Spanje zijn.

“Onze geplande investeringen zijn een grote stap voor zowel Intel als Europa”, zo meldt Pat Gelsinger, CEO van Intel, in het bericht. “De EU Chips Act zal zowel bedrijven als overheden kracht geven om samen te werken om de positie van Europa in de de halfgeleidersector drastisch vooruit te helpen. Dit brede initiatief zal de R&D-innovatie van Europa omhoog krikken en topklasse-productiemiddelen naar de regio brengen, ten voordele van onze klanten en wereldwijde partners. We zetten ons in om een essentiële rol te spelen in de digitale toekomst van Europa voor de komende decennia.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business