Nieuws

Amerikaanse wetmakers: “EU viseert Amerikaanse bedrijven” met DMA-wetgeving

VS EU
© iStock / mediaphotos
Volgens Amerikaanse wetmakers is de Europese DMA niet helemaal eerlijk: er worden alleen Amerikaanse bedrijven geviseerd.

Verschillende Amerikaanse congresleden, van zowel de Republikeinse als een Democratische partij, stuurden een open brief naar Joe Biden. In de brief manen ze de president aan om iets te doen aan de huidige situatie. Volgens de congresleden heeft de EU het op oneerlijke wijze op Amerikaanse bedrijven gemunt: van de zes poortwachters die het voor de DMA aanduidde, zijn er vijf Amerikaans.

De open brief werd ondertekend door 22 congresleden van uiteenlopende politieke signatuur. Hoewel de wetmakers het eens zijn dat de EU “het recht heeft om de digitale economie te reguleren” met DMA-wetgeving, wringt de manier waarop die vooral Amerikaanse bedrijven treft. In het licht van digitale soevereiniteit moeten Amerikaanse bedrijven andere regels volgen, terwijl “Europese en andere buitenlandse firma’s, zoals Russische en Chinese bedrijven” van een gunstregime kunnen profiteren.

Digital Markets Act

Met de Digital Markets Act wil de EU er vooral voor zorgen dat kleine bedrijven een kans maken op het internet. Om daarvoor te zorgen duidde de EU zes verschillende poortwachters aan. Dat zijn Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta en Microsoft. De populaire diensten van die bedrijven worden ‘Core Platform Services’ genoemd en moeten aan extra regelgeving voldoen.

Poortwachters gatekeepers
© Europese Commissie

Het enige niet-Amerikaanse bedrijf op de lijst is ByteDance, het bedrijf achter TikTok. De Amerikaanse congresleden vinden die beslissing iets of wat merkwaardig, aangezien giganten als Tencent, Alibaba en Huawei “agressieve competitie voeren met de VS en de EU”. De reden daarvoor is echter simpel: om een product als Core Platform Service te bestempelen moet het minstens 45 miljoen maandelijkse gebruikers aantrekken én 10.000 bedrijven in de laatste drie jaar. Dat zijn erg hoge cijfers, waar giganten als Tencent, Alibaba en Huawei in Europa niet geraken. Hetzelfde gebeurde eerder met iMessage: omdat het niet voldoende zakelijke gebruikers kent, hoeft het berichtenplatform niet aan de DMA te voldoen.

Chinese bedrijven onder de DMA

De Amerikaanse congresleden verwonderen zich niet alleen over de Chinese bedrijven, maar ook over het ontbreken van Europese bedrijven op de poortwachterslijst. Dat terwijl die “een groter nationaal segment van de Europese markt bedienen dan Amerikaanse bedrijven”. Of dat voor de diensten en producten van de huidige poortwachters het geval is, valt echter te betwijfelen.

Een extra doorn in het oog is het ontbreken van enkele producten die wel aan de criteria voldoen, maar die toch niet op de lijst verschenen. Zo werden e-mailprogramma’s Gmail en Outlook niet mee in de lijst van kerndiensten opgenomen. Volgens de EU konden Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Microsoft voldoende beargumenteren waarom die programma’s vrijgesteld moeten worden. Ook Samsung slaagt erin niet op de lijst te komen: Samsung Internet Browser zou in principe op de lijst moeten staan, maar kon een vrijstelling krijgen.

Discriminerend

De 22 congresleden sporen president Biden aan om een onderzoek te openen naar de DMA en de mogelijke impact van die wetgeving op de Amerikaanse economie en veiligheid. Verder wordt gevraagd dat Biden Europese verzekering krijgt over toekomstige wetgeving: die mag niet discriminerend zijn voor Amerikaanse bedrijven.

Het Witte Huis reageerde niet publiekelijk op de open brief. Ook de Europese Commissie komt niet met een reactie. Wel stipt het orgaan aan dat álle bedrijven in de EU zich aan Europese regels moeten houden, ongeacht waar ze vandaan komen.

Uitgelicht artikel Apple iMessage iMessage moet wellicht niet aan DMA-wetgeving voldoen
alphabetamazonApplebusinessByteDancedigital markets actdmaeumetamicrosoftvs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken