Nieuws

iMessage moet wellicht niet aan DMA-wetgeving voldoen

Apple iMessage
© iStock / hocus-focus
iMessage, de berichtendienst van Apple, moet wellicht niet aan de DMA voldoen. De dienst blijkt niet populair genoeg te zijn in de EU.

De Europese Digital Markets Act zegt dat grote berichtenapps binnenkort met elkaar moeten kunnen samenwerken. Dat wil zeggen dat je vanuit een app als Messenger of WhatsApp ook berichtjes naar andere apps moet kunnen sturen én dat je ze moet kunnen ontvangen. Lang werd gedacht dat ook iMessage zich aan de regels zou moeten houden, maar die kans is net heel wat kleiner geworden.

Een definitieve beslissing is nog niet gevallen. Toch bericht Bloomberg al dat Apples iMessage mogelijk vrijgesteld wordt van de nieuwe wetgeving. De reden daarvoor zit in het geringe aantal zakelijke gebruikers. Messenger en WhatsApp blijken veel populairder voor zakelijk gebruik en dat geeft Apple vrij spel om te doen met de berichtendienst wat het wil. Eerder probeerde Apple al onder de DMA-regels uit te geraken door aan te stippen dat WhatsApp vele malen populairder is dan iMessage. Althans, dat is het geval in de EU.

In de VS is de berichtendienst van Apple namelijk het populairst. Dat maakt de EU echter geen zier uit, net zoals de EU niet wakker ligt van het verschil tussen blauwe en groene spraakballonnen. Daardoor worden WhatsApp en Messenger de enige berichtenapplicaties die zich in 2024 aan de nieuwe regels moeten houden.

Blauwe en groene bubbels

Niet dat de berichtendienst van Apple onveranderd blijft. Het bedrijf liet vorige maand weten dat het aan een RCS-oplossing voor iMessage werkt. Met dat berichtenprotocol is het mogelijk om ander andere leesbevestigingen te versturen, foto’s en video’s in hoge kwaliteit door te sturen en om een indicator te laten zien wanneer je gesprekspartner aan het typen is.

Bij de RCS-integratie in iMessage hoort wel een groene kanttekening: de bubbels blijven gewoon groen voor wie met een Android-telefoon berichtjes stuurt. Onlangs probeerde Nothing om die bubbels blauw te kleuren met de app ‘Sunbird’. Dat avontuur bleek echter van korte duur nadat er veiligheidsproblemen ontdekt werden in de app. Beeper, een ander bedrijf, zegt het iMessage-protocol ontcijferd te hebben en zorgt er ook voor dat Android-gebruikers berichtjes kunnen sturen in blauwe tekstballonnen.

Apple en de DMA

Voorlopig lijkt het er dus op dat iMessage zich niet aan de DMA-regels zal moeten houden. Apple biedt wel andere producten aan die onder de nieuwe wetgeving vallen. iOS, de Apple App Store en Safari zullen allemaal onder de nieuwe regelgeving vallen.

Uitgelicht artikel DSA onderzoek Bing en iMessage ontspringen voorlopig de DMA-dans

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business