Belgische internetprijzen soms “ver boven die van alle buurlanden”
Het BIPT vergelijkt elk jaar de prijzen van telecomabonnementen met de prijzen in buurlanden. Ook dit jaar doet de telecomwaakhond dat, voor zowel bundels, mobiele diensten en vast internet. Uit de studie concludeert de telecomwaakhond dat de prijzen soms “ver boven die van alle buurlanden” liggen.
Mobiele abonnementen
De werkwijze van het BIPT is vrij simpel. Voor elke hoeveelheid mobiele data zoekt de waakhond het goedkoopste abonnement, op voorwaarde dat er minstens 200 SMS’en en 1000 belminuten bij inbegrepen zijn. De vergelijking die daaruit voortkomt maakt duidelijk dat de telecomprijzen in België hoog liggen, vooral voor wie niet veel mobiele data gebruikt. Met andere woorden: de goedkoopste abonnementen die we hier hebben, zijn in onze buurlanden nog net iets goedkoper.
Pas vanaf abonnementen met meer dan 20 GB mobiele data wordt het in België goedkoper dan in Duitsland, Luxemburg en Nederland. Middelgrote abonnementsformules blijken in het buitenland iets duurder te zijn. Voor de allergrootste datapakketten betalen Belgen echter wel een premium: daarvoor bevinden de prijzen in ons land zich op eenzame hoogte.
Wie goedkoop wil bellen en mobiele data wil gebruiken, kan best naar het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk verhuizen. Die twee landen zijn, over de hele lijn, het goedkoopst. Wie geen verhuisplannen heeft en toch een abonnement van 20 of 70 GB mobiele data wilt, kan daarvoor best bij hey! gaan kijken. Het dochtermerk van Orange weet voor die formules relatief goedkope abonnementen af te leveren.
Internet en bundels
Uit de vergelijking van de internetprijzen met die van buurlanden valt een soortgelijke conclusie te trekken: in België liggen de prijzen eerder hoog. “België behoort voor bijna alle profielen tot de duurste twee landen”, begint het BIPT de analyse.
Die vergelijking gaat op voor zo goed als elke soort bundel, en daar zitten mobiele abonnementen voor iets tussen. Vooral die plannen zijn in België duur – alleen Duitsland doet het slechter. In België lijkt qua prijs, in tegenstelling tot andere landen, weinig verschil te zitten tussen internetabonnementen met downloadsnelheden van 100 Mbps en 200 Mbps. Wie snel internet wil, aan 1 Gbps, is dan weer duurder af in België dan in eender welk buurland.
Wie prijsbewust televisie en internet wil, zit dan weer wel goed in België. In de 3P-categorie met minstens 30 TV-kanalen, een minimumsnelheid van 50 Mbps en een minimumvolume van 150 GB scoort België goed. Dat is te danken aan Scarlet. Voor uitgebreidere bundels met televisie en internet is België opvallend duur. België is, samen met Duitsland en Nederland, steevast bij de duurste drie landen. Opnieuw geldt dat aanbieders in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het goedkoopst zijn.
De oplossing
Telecomprijzen in België liggen zo hoog omdat er amper concurrentie op de markt is. Telenet, Proximus en Orange zijn de grote drie. Vooral die laatste, die vrij recent nog als uitdager beschouwd kon worden, lijkt tegenwoordig minder concurrentie te bieden. Het merk is dan ook uitgegroeid tot een vaste speler, die klanten kennen.
De hoge prijs van mobiele abonnementen is volgens het BIPT te wijten aan het hoge klantverloop. Wie een los mobiel abonnement aangaat blijkt sneller geneigd om te wisselen dan wie zo’n abonnement in een bundel neemt.
Het BIPT rondt de analyse af met een vooruitblik naar 2024: dan wordt namelijk de intrede van een vierde mobiele operator verwacht. Die nieuwe mobiele speler, DIGI, zou de concurrentie in België opnieuw kunnen doen opleven. Bundels met vast internet en mobiele data van Digi zouden dan wel eens voor promo’s en andere acties bij Telenet, Proximus en Orange kunnen zorgen.