Google schrapt bijna 20 functies uit Google Assistant
Smartphonefabrikanten zijn niet alleen verwikkeld in een strijd om de beste hardware, maar ook om een strijd om de beste software. Spraakassistenten als Google Assistent, Bixby en Siri zijn daarin heel belangrijk, waardoor ze continu verbeterd worden. Dat kan gebeuren door allerlei nieuwe functies en mogelijkheden toe te voegen, zoals generatieve AI. Deze keer gooit Google het over een andere boeg: om Google Assistant beter te maken haalt het bedrijf een aantal functies weg.
Het gaat om achttien verschillende functies die uit Google Assistant verdwijnen. De ene functie werd al wat vaker gebruikt dan de andere. Of je iets van de veranderingen merkt zal dan ook afhangen van de manier waarop je de spraakassistent van Google gebruikt.
Vanaf 26 januari zal Google zijn gebruikers op de hoogte brengen dat bepaalde functies verdwijnen. Probeer je een gewraakt commando uit te voeren? Dan verschijnt er een melding op je scherm dat de functie binnenkort verdwijnt. Vanaf 26 februari verdwijnen de stemcommando’s officieel. Indien je na die datum een verwijderde functie probeer te gebruiken, zal Assistant dienst weigeren. Op een oude versie van Google Assistant blijven hangen om de functies te behouden is geen optie: vanaf 26 januari verplicht Google een update voor de Google-app.
Functies die verdwijnen
De functies de verdwijnen zijn als volgt:
- Assistant oproepen vanuit de Google-zoekbalk: dit zal niet meer werken. Je krijgt binnenkort nog steeds automatisch een zoekbalk te zien, maar zal hier alleen zoekopdrachten mee kunnen uitvoeren. Om tegen Google Assistant te spreken zal je binnenkort alleen nog ‘Hey Google’ kunnen zeggen of de vergrendelknop ingedrukt houden.
- Afspelen van audioboeken uit Google Play Books verdwijnt. Wel kan je nog audioboeken naar andere apparaten casten.
- Je zal geen alarm meer kunnen instellen dat media, muziek of radio laat horen als het afgaat.
- De mogelijkheid om recepten te zoeken met Google Assistant verdwijnt. Assistant zal je daarvoor binnenkort naar Google of YouTube sturen.
- Stopwatch instellen op slimme displays en speakers – een gewone timer of alarm instellen kan nog wel.
- Je stem gebruiken om een Google-apparaat te bellen of je stem uit te zenden. Binnen je eigen huis zal de functie nog werken, maar niet meer voor andere apparaten in de Google Family-groep.
- Je stem gebruiken om een e-mail, video of audiobericht te sturen. Bellen en sms’en kan nog wel.
- Evenementen uit Google Kalender verplaatsen of wijzigen. Je kan nog wel nieuwe evenementen aanmaken.
- Je zal je stem niet meer kunnen gebruiken om Assistant in rijmodus berichten te laten lezen terwijl je Google Maps open hebt staan.
- De mogelijkheid om Aankondigingen in te plannen of om ze terug te luisteren verdwijnt.
- Mediteren met Calm verdwijnt.
- Op Fitbit- en Versa 3-apparaten zal je workouts niet langer kunnen activeren met je stem. Dit zal enkel nog op Pixel-horloges werken.
- Een samenvatting van je slaap kan je alleen nog maar krijgen op slimme displays van Google zelf.
- Oproepen die van een slimme speaker of slim display afkomstig zijn laten geen beller-id meer zien, tenzij je Google Duo gebruikt.
- De geschatte reisduur naar je werk op je slim Google-display projecteren werkt ook niet meer.
- Je zal je route niet meer kunnen opvragen bij Google Assistent. Info nodig over je vlucht? Die heeft Assistant nog wel.
- Informatie vragen over je contacten lukt binnenkort ook niet meer.
- Bepaalde acties kunnen niet meer worden uitgevoerd. Daaronder zitten betalingen, reserveringen en socialmediaposts. Je zal aan Assistant wel nog kunnen vragen om de apps te openen, al moet je de handeling daarna zelf uitvoeren.
Volgens Android Authority zegt Google dat het de functies schrapt om op kwaliteit en betrouwbaarheid te focussen. Aangezien deze functies niet echt hoog op de prioriteitenlijst staan, worden ze dus weggehaald. De zoekmachinegigant laat weten dat er geen gevolgen zijn voor Assistant met Bard, die er binnenkort aan zit te komen. De blogpost waarin die uitspraken zouden staan valt inmiddels niet meer terug te vinden.