Microsoft snoeit in gamingtak die met 8% krimpt
In de gamingtak van Microsoft gaan er 1900 jobs verloren. Meeste jobs verdwijnen bij het recent aangeworven Activision Blizzard, al sneuvelen er ook jobs in de ZeniMax- en Xbox-afdelingen. Bij Microsoft Gaming werken in totaal 22.000 werknemers – de ontslagronde treft dus 8% van de werknemers.
Grootste gamingbedrijf ter wereld
Iets meer dan drie maanden geleden nam Microsoft Activision Blizzard over. Door die overname werd Microsoft in het op één na grootste gamingbedrijf ter wereld – enkel het Chinese Tencent doet het beter. Het haalde niet alleen de gevestigde waarde van Blizzard en de Call of Duty-spellen van Activision binnen, maar ook mobiel gamingbedrijf King. De ontslagen volgen in het kader van die overname: het bedrijf kijkt welke afdelingen met elkaar overlappen en waar de prioriteiten moeten liggen. Dat moet helpen om de violen tussen Microsoft Gaming en Activision Blizzard gelijk te stemmen.
Phil Spencer, CEO van Microsofts gamingtak, laat weten dat de getroffen werknemers “een belangrijke rol gespeeld hebben in het succes van Activision, Blizzard, ZeniMax en Xbox”. In een memo die The Verge kon bemachtigen zegt de CEO dat getroffen werknemers ondersteuning en een ontslagpakket krijgen dat afhankelijk is van de lokale arbeidswetten. Naar de toekomst toe wil de CEO vooral inzetten op delen van het bedrijf die iets opleveren, en zo “meer games naar meer spelers over de wereld brengen”.
Ook Blizzard-president Mike Ybarra verlaat zijn post. Microsoft zou volgende week een vervanger aanduiden. Ook chief design officer Allen Adhem, die Blizzard mee oprichtte, vertrekt bij het bedrijf. Hij plant om jonge gamedesigners op te leiden. Eind december stapte Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick al op. Daarvoor werd geen vervanger aangewezen: leidinggevenden bij Blizzard brengen nu rapport uit bij Matt Booty, het nieuwe hoofd voor gamecontent en studio’s.
Gamers die uitkeken naar het survival-spel dat Blizzard had aangekondigd, zullen op hun honger blijven zitten. De game werd namelijk geannuleerd, zodat er meer middelen naar andere projecten kunnen gaan.
Sectorbrede ontslaggolf
Microsoft is verre van het enige techbedrijf dat ontslagen doorvoert. Google schrapte de afgelopen weken jobs in meerdere divisies. Ook bij Amazon, Meta, Spotify en ByteDance vertrokken het afgelopen jaar heel wat werknemers.
Die sectorbrede ontslaggolf is deels een voortzetting van wat we in 2023 zagen. Heel wat bedrijven hadden tijdens de coronacrisis de mogelijkheid om extra thuiswerkkrachten aan te nemen en investeerden fors in hun technologieën. Daar was op dat moment ook vraag naar, of het nu om computers, apps of computerspellen gaat: tijdens de coronapandemie zaten buitengewoon veel mensen aan de computer gekluisterd, op zoek naar bezigheid. De inkomsten uit die gebruikers zijn sinds het einde van de pandemie fors gedaald, waardoor bedrijven de riem sinds vorig jaar stelselmatig aantrekken.