OnePlus vindt zeven jaar Android-updates ‘onnodig’
Google besloot met de Pixel 8-serie het updatebeleid van de iPhone te overtreffen. De telefoonserie ontvangt zeven jaar aan OS-upgrades en beveiligingspatches. Eerdere Pixel-toestellen kregen nog vijf jaar aan beveiligingspatches en vier OS-upgrades. Dat geldt ook voor Samsung-telefoons die in 2023 of daarvoor zijn uitgebracht. Vanaf de Galaxy S24-serie evenaart Samsung het updatebeleid van Google, met dus zeven jaar aan OS-upgrades en beveiligingspatches.
OnePlus: ‘langere updates niet per se beter’
Wat OnePlus betreft is dat wat ‘overdreven’ en is de consument daarmee niet per se gediend. “Het simpelweg aanbieden van een langer software-updatebeleid slaat de plank volledig mis”, zegt OnePlus-COO Kinder Liu in een interview met Tom’s Guide. “Niet alleen het beleid voor software-updates is belangrijk voor de gebruiker, maar ook de gebruikerservaring van je telefoon”, vervolgt de COO.
Daarmee doelt Liu op de gebruikerservaring van een smartphone na een bepaalde levensduur. Dat je als fabrikant langer updates aanbiedt, wil nog niet zeggen dat het toestel na zeven jaar nog aan de wensen van de consument voldoet. Liu vergelijkt het updaten van je smartphone met een sandwich: als je de inhoud van de sandwich zeven jaar lang blijft vervangen, is het broodje nadien wel gewoon beschimmeld.
Veranderingen in de smartphonebranche
Op zeven jaar tijd kan er ook behoorlijk wat veranderen in de smartphonebranche. Apps en functies van je smartphone worden zwaarder. Sommige functies vereisen bovendien specifieke hardware – hardware die op zeven jaar oude smartphones ontbreekt. Dat geldt nu bijvoorbeeld al voor de met de Snapdragon 8 Gen 2 uitgeruste OnePlus 12R; die chipset ontbreekt het aan AI-hardware. Hierdoor kan het de AI-taken niet, of in elk geval niet zo snel, lokaal afhandelen.
Het is daarmee dus maar de vraag of gebruikers hun telefoon voor de volledige updateduur blijven gebruiken. Tegelijk is het updaten van smartphones wel vrij kostbaar. Kosten die het Chinese merk vermoedelijk liever bespaart om elders te investeren.
Upgraden na vier jaar
OnePlus’ redenering klinkt logisch, zeker als je het aanvult met statistieken van Counterpoint. Het onderzoeksbureau becijferde dat consumenten hun smartphone meestal na vier jaar omwisselen. Nederlands onderzoek van Gfk en Telecompaper wijst wel uit dat consumenten steeds langer hun telefoon bijhouden. In de tweede helft van 2023 steeg het aantal consumenten met telefoons van drie jaar of ouder tot 41,4%, van 36,9% in 2022.