Nieuwe functie in Windows 11: gebruik je Android-telefoon als webcam
Google introduceerde in Android 14 al een soortgelijke functie: vanaf Android 14 kan je je Android-telefoon gebruiken als webcam op Windows of een ander besturingssysteem. Hiervoor hoef je het toestel alleen met een kabel aan je computer te koppelen. Draadloos is dat voortaan ook mogelijk via Link to Windows. Via die applicatie verbind je je smartphone en camera’s draadloos met de Windows-computer; de cameragegevens worden via bluetooth naar je pc verzonden.
Android-expert Mishaal Rahman meldt via X dat Microsoft inmiddels is gestart met de uitrol van de webcamfunctie. Deze is voorlopig echter voorbehouden aan gebruikers op Insider Preview-versies van Windows 11. Gebruikers op stabiele Windows-versies moeten dus nog even wachten tot de testfase is afgerond. Insider Preview-gebruikers moeten eerst de laatste Link to Windows-update installeren – Rahman meldt dat de webcamfunctie beschikbaar is vanaf versie 1.24012 en nieuwer.
Vervolgens moet de functie ook geactiveerd worden via het instellingenmenu van Windows 11. De benodigde instelling vind je onder Instellingen > Bluetooth & apparaten > Mobiele apparaten. In dat menu dient de optie “Beheer apparaten” geactiveerd te worden. Via de Link to Windows-app kan je daarna de webcam inschakelen. De Android-webcam via Link to Windows werkt identiek aan een via usb verbonden webcam, en kan dus gewoon worden geselecteerd in videoconferentie-apps als Teams.
Effecten en pauzeknop
Link to Windows geeft je diverse mogelijkheden om de webcam op je smartphone te beheren. Zo kun je desgewenst op een pauzeknop drukken om de videofeed te pauzeren. Ook kun je wisselen tussen de selfiecamera en camera’s aan de achterzijde. Verder vind je nog een ‘Effecten’-functie, waarmee je de HDR-modus kunt in- en uitschakelen. Het is goed mogelijk dat hier na verloop van tijd nog meer opties aan worden toegevoegd.
Wanneer iedereen toegang krijgt tot de webcamfunctie in Link to Windows is nog niet bekend. Het Insider Program Team wil eerst feedback ophalen onder de bètagebruikers. Zodoende duurt het mogelijk nog enkele weken of maanden voordat de functie voor iedereen klaarstaat.