Nieuws

Met Android 14 werkt je telefoon als webcam

Android 14 webcam
© Unsplash/Vimal Krishnattri
Vanaf Android 14 kan je smartphone dienstdoen als webcam. Google heeft de functie inmiddels ingeschakeld op een bètaversie voor Pixel-telefoons.

Meer specifiek gaat het om de Android 14 QPR1 Bèta 1. In zulke bèta’s worden functies getest die later beschikbaar komen als Pixel Feature Drop. Toch betekent dit niet dat de functie exclusief is aan Pixel-telefoons. De code voor de ingebouwde webcamfunctie is namelijk onderdeel van AOSP: ofwel de basis van het Android-besturingssysteem. Vermoedelijk moeten fabrikanten de functie wel eerst zelf inschakelen. Google zet nu als eerste die stap in de genoemde bètaversie.

Hoe Pixel-gebruikers de functie kunnen activeren? Dat is vrij simpel: ze hoeven hun smartphone enkel met een usb-kabel aan een computer te verbinden en in de usb-instellingen de ‘webcam’-optie te selecteren. De smartphone wordt vervolgens gedetecteerd als apparaat dat videosignalen kan uitzenden. Via apps als Microsoft Teams en Google Meet kan je de smartphone nu als webcam instellen. Naast beeld geeft je Pixel-smartphone ook audio mee via zijn microfoons.

Uitgelicht artikel Google Pixel België Google Pixels krijgen ‘Repair mode’ met Android 14

Dit werkt op alle besturingssystemen. Je zit dus niet vast aan Windows of ChromeOS. Google maakt namelijk gebruik van de USB Video Class-standaard (UVC), die op elk besturingssysteem werkt. Zelfs op een Mac kan je dus een Android-smartphone beginnen gebruiken als webcam.

Geen draadloze optie

iPhone-gebruikers zullen niet bepaald verrast worden door een webcam-functie. Zij kunnen hun iPhone namelijk al langer gebruiken als draadloze webcam voor Macs via Continuity Camera. Die functie werkt helaas enkel met macOS. iPhones kunnen daarnaast niet bedraad gebruikt worden als webcam. Iets wat vanaf Android 14 dus wel met (bijna) iedere Android-smartphone kan.

Uitrol webcam-functie

Eerder raakte al bekend dat Google de webcamfunctie in ontwikkeling had. Onzeker was of het zou lukken dit met Android 14 uit te brengen. Dat lijkt nu wel het geval. Wanneer Android 14 uit de doeken wordt gedaan, is nu echter minstens zo onzeker. Meestal vindt de onthulling plaats voor eind september. Nu lijkt de zoekgigant de lancering over de drempel van oktober te tillen.

Vermoedelijk vindt de lancering plaats op 4 oktober, wanneer Google ook de nieuwe Pixel-telefoons uitbrengt. Op die datum moet de webcamoptie ook meteen beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business