Nieuws

Google Pixels krijgen ‘Repair mode’ met Android 14

Google Pixel België
© Unsplash/Thai Nguyen
Google Pixel-telefoons krijgen vanaf Android 14 toegang tot een reparatiemodus, de ‘Repair Mode’. De modus schermt bestanden af tijdens een reparatie.

Wie zijn telefoon afgeeft bij een reparatiecentrum, geeft ook meteen al zijn gevoelige bestanden vrij aan onbekenden. Samsung bracht hier reeds een oplossing voor uit: de onderhoudsmodus. Hiermee schermen Samsung Galaxy-toestellen gevoelige bestanden af tijdens een reparatie. Eigenlijk krijgt de Galaxy-smartphone tijdens de reparatie een specifiek, beveiligd profiel mee. Vanaf dit profiel kan de reparateur alle benodigde acties uitvoeren zonder foto’s, berichten, contacten en meer te zien. Voor Google Pixel-telefoons is zo’n modus nu ook in aantocht.

‘Veilige omgeving’

Volgens 9to5Google werd de modus in Android 14 QPR1 Beta 1 toegevoegd. Google beschrijft zijn reparatiemodus als een ‘veilige omgeving voor reparaties’. Vermoedelijk betekent dit dat Google – net als Samsung – gevoelige bestanden afschermt als de modus is ingeschakeld. Hoe deze modus in de praktijk gaat werken blijft voorlopig onderbelicht. Niettemin omdat de modus nog niet door de zoekgigant werd ingeschakeld. Momenteel wordt de functie enkel op de achtergrond getest.

Daardoor blijven we vooral zitten met vragen. Hoe kan je de modus bijvoorbeeld uitschakelen. Is daar, wederom vergelijkbaar met Samsung, een biometrische actie voor vereist? Ook blijft het nog de vraag wanneer Google de modus voor Pixel-toestellen uitbrengt. De bètaversie waarin de optie verscheen, wordt op zijn vroegst in december uitgebracht. Het gaat immers om een ‘Pixel Feature Drop’, die slechts enkele keren per jaar wordt uitgebracht, niet de eerste versie van Android 14.

Uitgelicht artikel Google Pixel 7a iFixit Gebruikers kunnen hun Pixel 7a nu zelf repareren

Zodra de functie voor Pixel-telefoons beschikbaar komt, moet nog wel eerst de Repair Mode-app geïnstalleerd worden vooraleer de reparatiemodus ingeschakeld kan worden.

Standaard in Android

Het is alvast te hopen dat de zoekgigant zo’n onderhoudsmodus in de toekomst ook toevoegt in de standaardversie van Android. Zo hoeven fabrikanten niet steeds hun eigen modus ontwikkelen, als ze daar überhaupt mee bezig zijn. Of dat ook op Google’s radar staat, is simpelweg ongeweten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business