Nieuws

Gebruikers kunnen hun Pixel 7a nu zelf repareren

Google Pixel 7a iFixit
© Google
Google stelt reparatieonderdelen voor zijn Pixel 7a ditmaal beschikbaar via iFixit. Gebruikers kunnen bij die reparatiesite ook meteen het benodigde gereedschap kopen.

Apple en Samsung bieden allebei self-repairopties voor gebruikers. Dit verloopt steeds via interne kanalen en het aanbod van onderdelen is bovendien vrij beperkt. Ook houdt Apple het proces met arendsogen in de gaten. Steeds als een reparatie wordt afgerond moeten gebruikers via Apple de reparatie laten goedkeuren. Markant is ook dat consumenten via dit reparatieprogramma dezelfde prijs betalen als bij Apples gekeurde reparateurs – zelf een onderdeel vervangen levert gebruikers dus geen voordelen op. Google verkiest een andere richting met zijn Pixel-reeks.

Google stelt onderdelen voor zijn Pixel-reeks namelijk al enige tijd beschikbaar via iFixit. Die website maakt al jarenlang ‘reparatiehandleidingen’ voor smartphones en andere apparaten. Ook staat iFixit bekend om zijn zogenaamde reparatiescores. De laatste jaren verkoopt het echter ook steeds vaker onderdelen voor smartphones. Onderdeel daarvan is een samenwerking voor Pixel-telefoons, zoals de Google Pixel 7a.

iFixit biedt vanaf heden officiële batterijen, schermen en camera’s aan voor de Pixel 7a. Ook kan je bij iFixit terecht voor een officiële glazen achterkant. Alle benodigde lijmstrips voor de Google Pixel 7a zijn eveneens via de webwinkel verkrijgbaar. Afhankelijk van het onderdeel dat je koopt geeft iFixit je tot slot levenslange garantie op fabricagedefecten. Batterijen en plakstrips zijn daarvan uitgesloten.

Niet alle componenten

Voor bepaalde defecten moeten gebruikers wel steeds bij Google terecht. Zo biedt iFixit momenteel geen moederborden of speakers aan. Raakt het frame van je Pixel 7a beschadigd? Ook dan zal je een ticket moeten aanmaken bij de zoekgigant. Hoewel Googles aanbod naar onze mening een stap is in de juiste richting, vervult dit lang niet alle reparatiebehoeften. Het right-to-repair-verhaal is hier dus niet meteen mee opgelost.

Of dit reparatieprogramma later verder wordt uitgebreid, is nog onzeker. Vast staat wel dat merken zoals Google de komende jaren moeten werken aan makkelijker te repareren smartphones. De EU verplicht fabrikanten vanaf 2027 batterijen makkelijk vervangbaar te maken. Consumenten mogen daar geen specialistische apparatuur voor nodig hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business