“Elon Musk wilde OpenAI onderdeel van Tesla maken”
OpenAI is een bedrijf met een eigenaardige structuur. In feite is het een nonprofitorganisatie, maar heeft het bedrijf inmiddels ook een tak die geld verdient. Dat is tegen de zin van Elon Musk, die in 2015 mee aan de wieg van het AI-bedrijf stond. Volgens de Tesla-topman moest OpenAI een “open source, non-profit” company worden, maar komt daar vandaag niet veel van terecht.
Musk haalt aan dat het AI-bedrijf zijn normen en waarden in 2023 bij het grof huisvuil zette. De bedoeling van het bedrijf was om aan AI-toepassingen te werken op een manier dat die de menselijkheid ten goede komen. Daarin zou het bedrijf expliciet concurrentie moeten voeren met Google. Musk meent echter dat er van die missie niet veel meer overblijft sinds OpenAI zijn technologie aan Microsoft verkoopt. Door zo nauw samen te werken, “wordt GPT-4 haast een Microsoft-product”, staat er in de dagvaarding te lezen.
OpenAI als onderdeel van Tesla?
OpenAI zelf komt nu met een reactie op de aantijgingen van Musk. Daarin verklaart het bedrijf waarom het nonprofitkarakter verloren is gegaan. Meteen haalt het bedrijf aan dat er meer geld nodig was dan eerst voorzien. In een blogpost schrijft OpenAI dat Greg Brockman en Sam Altman aanvankelijk op zoek waren naar 100 miljoen dollar aan kapitaal. Niet genoeg volgens Musk, die vond dat er richting het miljard gekeken moest worden. In 2017 werd duidelijk dat generatieve AI heel wat rekenwerk en dan ook geld zou kosten. Als non-profit is het echter moeilijk om elk jaar meerdere miljarden binnen te halen – een gevoel dat ook Musk gedeeld zou hebben.
Dan wordt de zaak opmerkelijk. Musk heeft er problemen mee dat OpenAI en Microsoft onder één hoedje spelen. In 2017 was het echter Musk zelf die een winstgevend bedrijf aan OpenAI wilde koppelen, liefst van al zijn autobedrijf Tesla. Hij zou daarvoor een “meerderheidsaandeel, controle over de raad van bestuur en de titel van CEO” gevraagd hebben. In 2018 stuurde Elon Musk zelfs een mail naar leidinggevenden binnen OpenAI: ze zouden OpenAI “aan Tesla moeten hangen, als cashkoe”. Musk zag hierin de enige manier om tegenwicht te bieden aan Google.
Uiteindelijk besloot de Tesla-topman het AI-bedrijf te verlaten: de kans op slagen zou volgens hem 0 zijn.
De missie gaat voort
Dat Musk nu commentaar heeft op de samenwerking met Microsoft, valt bij OpenAI dus niet in goede aarde. Dat is meteen de reden dat bestuursleden Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, Sam Altman en Wojciech Zaremba een lijvige blogpost online plaatsen met e-mails van Musk bij.
De auteurs sluiten de blogpost af met de mededeling dat GPT-technologie de mensheid wel degelijk vooruit helpt. De technologie helpt Keniaanse en Indiase boeren hun inkomens te behouden, wordt in IJsland ingezet om de Ijslandse taal te beschermen en wordt zelfs gebruikt door ziekteverzekeringsmaatschappijen. Dat de technologie niet volledig opensource is, wordt daarbij niet ervaren als een probleem: de technologie is inmiddels zo gevorderd dat OpenAI hem liever achter slot en grendel houdt. Ilya Sutskever zou daarover gezegd hebben dat “de ‘Open’ in OpenAI betekent dat iedereen de technologie kan gebruiken, maar niet dat de technologie opensource moet zijn”. Elon Musk zou dat bevestigd hebben: “Yup”.
De leidinggevenden betreuren de houding van Musk. Eerst zette hij mee zijn schouders onder het bedrijf, maar richtte een concurrent op nadat hij OpenAI voorhield dat hun missie zou falen. Nu het bedrijf “belangrijke vorderingen maakt” om de missie uit te voeren, wordt het aangeklaagd.