Amerikaanse Senaat keurt ban op TikTok goed
De Amerikaanse Senaat heeft een wetsvoorstel aangenomen dat bedrijf ByteDance verplicht om TikTok te verkopen. Gebeurt dit niet, dan zal er een verbod volgen op het platform in de Verenigde Staten. Dit wetsvoorstel heeft nu de goedkeuring van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. De volgende stap is het laten ondertekenen door de president. Biden heeft al aangegeven dat hij de wet zal goedkeuren zodra die op zijn bureau ligt. Hiermee lijkt de verkoop van TikTok aan een Amerikaans of ander bedrijf vrijwel onvermijdelijk. Het zou enkel om het deel van het bedrijf die actief is in de VS gaan.
De ban kwam tot stand door het slim navigeren doorheen politieke achterpoortjes. Het wetsvoorstel werd verpakt in een buitenlands hulpverleningspakket van hoge prioriteit, waar ook steun voor Oekraïne in verwerkt zat. Daardoor forceerde het Huis de hand van de Senaat om het TikTok-probleem eerder op te pakken dan ze anders zouden hebben gedaan. De wet werd daar met 79-18 aangenomen.
Spionage via TikTok
De VS rolt de ban uit wegens dreiging van spionage, surveillance en kwaadwillige operaties door de Chinese overheid: “De waarheid is dat deze Chinese bedrijven uiteindelijk hun verplichting niet aan hun klanten of hun aandeelhouders verschuldigd zijn, maar aan de regering van de Volksrepubliek China,” zei Mark Warner (D-VA), voorzitter van de Senaatscommissie Inlichtingen. “In de context van socialemediaplatforms die door bijna de helft van de Amerikanen worden gebruikt, is het niet moeilijk voor te stellen hoe een platform dat zoveel handel, politieke discussie en sociaal debat mogelijk maakt, heimelijk gemanipuleerd zou kunnen worden om de doelen van een autoritair regime te dienen. Die hebben reeds een lange geschiedenis van censuur, transnationale onderdrukking en het bevorderen van desinformatie.”
De zorgen draaien vooral om een Chinese wet die het toelaat dat de overheid altijd gegevens kan inkijken van bedrijven. Daarnaast is er angst dat China invloed zou hebben op wat Amerikaanse gebruikers te zien krijgen. TikTok zelf opereert vanuit Singapore, en zegt geen Amerikaanse data op te slaan in China. Al eerder werd het bedrijf verplicht om de data van Amerikaanse gebruikers op te slaan op Amerikaans grondgebied, in samenwerking met Oracle.
Politieke strijd
Dit is een mogelijke oplossing op een politieke strijd die al enkele jaren aan de gang is. In 2020 werd al gesproken over een ban van TikTok onder president Trump, maar door enkele nieuwe veiligheidsmaatregelen (waaronder het opslaan van data op Amerikaanse servers) vermeed het bedrijf dat de Amerikaanse tak verkocht zou moeten worden. Volgens Bloomberg zal TikTok de wet aanvechten in de rechtbank, moest deze aanvaard worden. Het laatste woord hierover is dus nog niet geschreven.
Ook in de EU komt de Europese Commissie recent op tegen TikTok, maar om andere redenen. TikTok Lite wordt hier, door zijn beloningssysteem, als ‘te verslavend’ gezien en zal mogelijk moeten verdwijnen.