Nieuws

Joe Biden trekt ban tegen TikTok en WeChat in

Facebook TikTok logo
© iStock / 5.15 West
Er is een nieuwe verrassende wending gekomen in de saga rond TikTok. De populaire app is wel nog niet helemaal uit de problemen.

President Joe Biden tekende vannacht een decreet om de ban tegen de Chinese applicaties TikTok en WeChat terug in te roepen. Sinds augustus stond TikTok op de ‘zwarte lijst’ van de Amerikaanse regering, omdat het moederbedrijf ByteDance te nauwe banden zou hebben met de Chinese overheid. Ook WeChat, een berichtendienst waar het Chinese bedrijf TenCent achter zit, belandde om dezelfde redenen op de lijst.

Een intrekking van de ban wil niet zeggen dat de Verenigde Staten TikTok en WeChat weer met open armen ontvangt. Joe Biden houdt de piste nog open dat de Chinese socialemediaplatformen een gevaar zijn voor de nationale veiligheid. Maar anders dan Trump, voor wie vermoedens van schuld voldoende waren om sancties te rechtvaardigen, wil Biden bewijs zien voor dergelijke claims. Het ministerie van Economie krijgt de opdracht om het functioneren van TikTok en WeChat onder het vergrootglas te leggen. Op basis van dat onderzoek zal minister van Economie Gina Raimondo aanbevelingen maken aan Joe Biden of economische sancties tegen de Chinese apps al dan niet nodig zijn.

De ban die er nooit één was

De soap rond TikTok heeft daarmee nog geen definitief einde gekregen. Sinds Trump de ban uitsprak eind augustus, hebben we de ene na de andere plotwending zien gebeuren. Ten gevolge van de ban moest ByteDance het Amerikaanse gedeelte van TikTok afstaan aan een Amerikaanse partij. Dat leek aanvankelijk Microsoft te gaan worden, tot ByteDance Microsoft passeerde voor Oracle. De deal met Oracle (en Wallmart) zag Trump dan weer niet zo zitten. De ban bleef in stand, maar TikTok wist via de rechtbank effectieve maatregelen telkens af te blokken. Zo bleef TikTok één van de meest gedownloade applicaties in de Verenigde Staten (volgens cijfers van Statista), terwijl er in casu een downloadverbod gold, en heeft ByteDance de gevolgen van de handelsban nooit echt gevoeld.

Het is nu even wachten wat er uit dat onderzoek voortkomt. Biden lijkt wel bereid een nieuwe politiek te willen installeren ten aanzien van Chinese bedrijven. Één die de deur weer op een heel klein kiertje zet. Dat zal bedrijven als Huawei die ook op de lijst staan misschien wat hoop kunnen geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business