Telenet en Proximus bekijken gezamenlijke fiberuitrol
Vorig jaar bepaalde het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) dat telecombedrijven, onder bepaalde voorwaarden, samen glasvezelverbindingen mogen aanleggen. De deadline om zulke overeenkomsten te sluiten ligt op 15 mei. In de aanloop naar die deadline kopt De Tijd dat er een samenwerking tussen Proximus en Telenet op touw staat.
Vandaag leggen de providers nog veelal afzonderlijk glasvezelkabels. Proximus legt zelf fiber in grote steden en laat dat daarbuiten momenteel over aan Fiberklaar. Telenet bouwt dan weer samen met Fluvius aan het netwerk van de toekomst, met Wyre. Bewoners van sommige straten hebben ongetwijfeld al gemerkt dat er daardoor tweemaal werken nodig zijn. In veel gevallen komt eerst Proximus of Fiberklaar een lijn aanleggen en daarna passeert ook Wyre nog eens. Dat zorgt voor heel wat hinder voor het verkeer en bewoners, maar ook voor een kostenplaatje dat nodeloos hoog oploopt.
Hoge kosten drukken
Graafwerken, maar ook glasvezelkabels zijn namelijk duur. Dat valt vooral te zien bij Proximus, waar de investeringen de koers al langer onder druk zetten. Een samenwerkingsverband is dus interessant voor alle operatoren, maar het zijn vooral Proximus en Telenet die met elkaar aan tafel zitten. Ook Digi Belgium, de nieuwkomer in het Belgische telecomlandschap, zou vernoemd worden tijdens de gesprekken. Die operator heeft op gebied van glasvezel echter niet veel extra te bieden, waardoor die slechts een kleine rol speelt.
Verder zou Proximus ook aan tafel zitten met Orange Belgium. Die twee operatoren bekijken een fiberuitrol in Wallonië, maar het is niet zeker of die er komt. Vlaanderen heeft volgens Proximus meer prioriteit, en de deal met Telenet krijgt daardoor voorrang. Dat wil niet zeggen dat de deal er met zekerheid komt. Proximus en Telenet zouden dicht bij een akkoord staan, maar dat ligt er nog niet.
Wat betekent dit voor gebruikers?
Indien het akkoord er komt, zou dit voor heel wat Vlamingen alvast goed nieuws zijn. De fiberuitrol zou dan versneld kunnen worden, vooral omdat er minder afzonderlijke netwerken aangelegd worden. Voor de deal focussen de operatoren zich op zogenaamde B-gebieden die minder dichtbevolkt zijn. Vandaag beperken de glasvezelnetwerken zich nog vooral tot steden. Benieuwd waar er vandaag al glasvezel ligt? Dat kan je nagaan op de FTTH-uitrolkaart van het BIPT.