Nieuws

Fiberuitrol Wyre loopt vertraging op na traag 2023

Wyre
© Telenet
De verglazingsopdracht van Telenet en Fluvius, uitgevoerd door Wyre, loopt niet zo soepel als eerder gepland. In 2023 wist Wyre slechts 44 procent van zijn doelstelling te halen.

Nadat Wyre in de zomer groen licht kreeg van de Europese Commissie, kon het echte werk beginnen: de uitrol van glasvezel. Het glasvezelbedrijf stelde als doel om voor het einde van 2023 100.000 huizen te hebben voorzien van glasvezel. Dat doel wist het echter bij lange na niet te halen, meldt Wyre-CEO Micha Berger. Volgens Berger heeft Wyre zo’n 44.000 huizen kunnen voorzien van glasvezel, wat neerkomt op 44% van het gestelde doel.

Dat Wyre zijn doelstelling niet heeft gehaald, wijt de topman onder meer toe aan werkzaamheden bij nieuwbouwprojecten. Eind 2023 werkte het glasvezelbedrijf bij zo’n 59.000 huizen in aanbouw waarvan bekend is dat er Wyre-fiber wordt aangelegd. Deze huizen zijn in aanbouw, maar nog niet aangesloten, waardoor ze niet mee tellen voor het totale aantal installaties. De werkzaamheden hiervoor zijn wel in volle gang, waarbij in sommige gevallen enkel nog een “aansluiting op de ruggengraatring” nodig is.

Uitgelicht artikel Digi Digi gaat glasvezelstrijd aan met Proximus

Berger wijst ook op de langdradige vergunningsprocedures. Deze procedures duren vaak langer dan in eerste instantie verwacht, waardoor de uitrol vertraagd raakt. Een nieuwe aanpak moet ervoor gaan zorgen dat de uitrol van glasvezel op snelheid komt. Hoe die aanpak verschilt van de huidige, laat de topman in het midden.

450.000 huizen vanaf 2025

2023 was voor Wyre geen topjaar, maar die achterstand betekent nog niet dat de doelen die Wyre eerder stelde in gevaar komen. Berger verwacht dat zijn glasvezelbedrijf vanaf 2025 450.000 huizen per jaar kan aansluiten. Hiermee moet het tegen 2029 ongeveer 70 procent van de woningen in het Vlaamse gewest hebben aangesloten. Ook kijkt het samenwerkingsverband van Telenet en Fluvius naar Brussel en Wallonië, al hebben die gebieden minder prioriteit.

Eerder stelde Wyre nog als doel om tegen 2038 ongeveer 78 procent van alle Vlaamse woningen van een fiber-to-the-home-aansluiting te hebben voorzien. Voor overige huishoudens geldt dat Wyre zal inzetten op een zogeheten HFC-netwerk, ofwel Hybrid Fiber Coax-netwerk. Daarbij wordt er glasvezel tot in de straatkast gelegd en loopt er vanaf dat punt een coaxkabel tot in de woning. Dit geldt vermoedelijk wel enkel voor bestaande huizen, nieuwbouw zal eerder overstappen op FTTH.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business