Nieuws

Digi gaat glasvezelstrijd aan met Proximus

Digi
© Digi Belgium
Nieuwkomer Digi wil in 2024 proeven doen met de aanleg van glasvezel in België. Tegelijk ziet het deels Roemeense bedrijf kansen in het huren van netwerkcapaciteit.

Digi Belgium lijkt zich daarmee op te maken om een speler van formaat te worden. Verleden jaar wist de telecomprovider nog vriend en vijand te verrassen tijdens de 5G-veiling. Digi wist namelijk voldoende 5G-frequenties los te peuteren voor een landelijk dekkend netwerk. Op termijn wil het daarmee – zodra de aanleg van het netwerk is afgerond – zelfstandig telecomdiensten aanbieden.

Mobiel is echter niet de enige activiteit van het samenwerkingsverband tussen Digi en Citymesh. De Tijd meldt dat Citymesh ook proeven doet met de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk.

Glasvezelnetwerk vanaf 2024

Met zo’n netwerk wil de telecomprovider de strijd aangaan met Proximus en Telenet. Vanaf 2024 wil Digi de testen starten. Vanuit die testen kijkt het verder naar de mogelijkheden van eigen vezels. Het is dus nog niet in beton gegoten dat Digi werkelijk een eigen glasvezelnetwerk krijgt. Mocht Digi zo’n netwerk aanleggen, wil het zich daarbij focussen op stedelijke gebieden. Het doel van Digi lijkt – zoals wel vaker bij telecomproviders – dus niet om minder dichtbevolkte gebieden te verglazen.

Digi lijkt eveneens open te staan voor het huren van telecomnetwerken. Op die manier kan het bedrijf alsnog zijn ambitie voor een vast telecomaanbod in België verwezenlijken. Onderdeel van die ambitie lijkt een aanbod van vaste telecomabonnementen met internet en televisie. Exacte details daarover blijven op dit punt onbenoemd. De van oudsher Roemeense telecomoperator wilde enkel nog lossen dat het geen decoders wil gebruiken voor het streamen van televisie.

Mobiel telecomnetwerk

Digi Belgium lijkt op twee paarden te wedden. Enerzijds stak het een flinke som in de frequenties voor een landelijk 5G-netwerk en anderzijds trekt een (eigen) vast netwerk de aandacht. Voorlopig gaat de vierde Belgische telecomspeler echter van start zonder eigen mobiele netwerk. Het sloot daarvoor een overeenkomst met Proximus voor het gebruik van zijn telecomnetwerk. In eerste instantie zal Digi daarom opereren als zogeheten MVNO.

Uitgelicht artikel Proximus op glasvezel Proximus: 10 Gbps fiber komt deze zomer naar alle Belgen

Later stapt het over op zijn eigen 5G-netwerk. Voor consumenten zonder 5G-apparatuur heeft Citymesh ook een oplossing: ze beschikken immers over een ‘volwaardig spectrum portefeuille’ waarmee ze zowel 4G als 5G kunnen aanbieden.

  • Update 17/10/2023 12:07: laatste alinea aangepast na verkeerde claims over afwezigheid 4G-frequenties bij Citymesh/Digi.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business